Internet mainostus huijaukset

Internet on täynnä niin sanottuja vertailusivuja. Näistä vertailusivuista melkein yksikään ei tosin oikeasti vertaile mitään, ne vain mainostavat. Ulkoasultaan nämä sivut eivät eroa juuri mitenkään esimerkiksi tästä sivustosta ja käyttäjän voi olla erittäin vaikea tietää, milloin kyseessä on luotettava sivusto ja milloin pelkkä mainossivusto.

Otetaan aiheesta esimerkki niin on helpompi ymmärtää mitä tarkoitan.

mainos_vertailu_kuva
(Jos kuva ei jostain syystä lataa niin siinä on vertailusivulla annettu 5/5 pisteet pikavippi palvelulle jonka vuosikorko on 413-2325%)

Otin tämän kuvan keskiverrolta pikavippi “vertailu” sivulta jonka löysin googlesta. Eli viisi tähteä on annettu palvelulle jonka vuosikorko on suoraan sanottuna törkeä (Jos todellinen vuosikorko ei ole tuttu, niin siedettävä vuosikorko pikavipille on noin 50%!). Toki palvelulla on hyvätkin puolensa, esimerkiksi tuo ensimmäinen laina jonka saa ilman korkoa, mutta huomaa että mitään todellista vertailua ei ole oikeasti tehty. Todellisuudessa tämä mainos on laitettu sivulle, koska he luultavasti maksavat mainostamisesta suhteellisen hyvin.

Tämä esimerkki ei ole yksittäistapaus. Itseasiassa karu arvio jonka antaisin on, että yli 90% kaikista tämänkaltaisista sivuista on tehty juuri tuolla perjaatteella: Mainostetaan sitä palvelua parhaana mikä antaa parhaat mainostulot, oli palvelu oikeasti hyvä tai ei. Tavallaanhan tässä ei ole mitään väärää, sillä kaikki mainostaminen perustuu tälle perjaatteelle.

Mutta kuluttajan näkökulmasta olisi hyvä tietää, milloin vertailusivuun voi luottaa ja milloin ei. Tässä muutamia perusvinkkejä jotka ovat hyvä lähtökohta:
-Onko tuotteita verrattu alkuunkaan vai annetaanko käyttäjälle vain vähän tietoa eri palveluista ja linkit niihin, jonka jälkeen sanotaan, että hintoja kannattaa vertailla itse? Yhtä tyhjän kanssa, koska joudut tekemään vertailun itse ja lista palveluista tuskin on kattava. Siihen on yleensä listattu vain parhaiten mainoksista maksavat palvelut.
-Onko tuotteita verrattu toisiinsa sanomalla millä osa-alueilla mikäkin palvelu on paras? Jos ei niin kyseessä on luultavasti pelkkä mainossivusto.
-Pitääkö tuotteista esitetty tieto paikkaansa? Virheellinen tieto ei ole varma merkki epäluotettavasta sivustosta, koska virheitähän sattuu kaikille ja tiedot muuttuvat usein. Isommat virheet ovat silti merkki huijarista.

Loppujen lopuksi ainut tapa olla täysin varma on suorittaa vertailu itse. Käyttäen edelleen lainoja esimerkkinä, voit laskea jokaista palvelua kohden paljon joudut maksamaan enemmän takaisin, ja millä aikavälillä. Se on työlästä, varsinkin kun lainapalveluita on useita kymmeniä, mutta edes muutamia vertailemalla saat yleiskuvan siitä, mikä on kohtuullinen korko ja mikä ei.

Toivottavasti opit jotain Internetin mainonnasta, ja mainonnasta yleisesti. Ala on pelottava kuluttajan näkökulmasta, koska luotettavuus ja värikkäät mainokset eivät mene käsi kädessä. Silti pienellä työllä ja järjen käytöllä voit välttää pahimpia huijauksia, ja saat yleensä jo vähintäänkin kohtuullisen diilin itsellesi.

Kiitos mielenkiinnosta.