Parhaat Kuulokkeet 2024

kuva-naytosta

Osto-Opas: Parhaat Kuulokkeet

Kuulokkeita on paljon erilaisia ja eri hintaisia. Osa niistä soveltuu erityisesti ulkokäyttöön, osa musiikin kuunteluun ja osa pelaamiseen. Tämä artikkeli auttaa löytämään oikeanlaiset kuulokkeet eri tarpeisiin.

Halvimmat kuulokkeet mille tahansa tarpeelle löytyvät hintavertailusivustoilta. Nämä sivut keräävät tuotteiden kaikki mahdolliset mallit ja niitä myyvät kaupat. Suosittelemme erityisesti Hintaopas.fi:n kuulokeosiota sen monien hakuvalintojen takia. Voit toki myös käyttää muuta samankaltaista sivua. Lisää niitä löydät googlaamalla "hintavertailu".

Näin Löydät Hyvät Kuulokkeet

Käydessämme läpi kuulokkeiden tärkeimmät ominaisuudet, näytämme samalla kuinka Hintaoppaan suodatinta voidaan käyttää löytämään sopivia kuulokkeita. Hintaoppaan suodatin löytyy yläpuolella linkatun sivun vasemmasta reunasta.

kuva

1. Kuulokkeiden Muoto - Perinteiset kuulokkeet ja nappikuulokkeet

Kuulokemuotoilu määrittää miten kuuloke asettuu korvalle. In-ear eli korvan sisäisillä kuulokkeilla tarkoitetaan nappikuulokkeita. Pienen kokonsa takia ne ovat parhaita matkailukäytössä. Hyvät nappikuulokkeet kykenevät tarkkaan äänentoistoon, joskin vain rajallisesti bassoääniin. In-ear kuulokkeiden isoin heikkous on mahdollinen epämukavuus.

On-ear kuulokkeet ovat jo perinteisempiä kuulokkeita. Niissä kuulokeosuus painaa suoraan korvaa vasten. Tämän tyyppiset kuulokkeet on yleensä suunniteltu liikkuvaan käyttöön ja ovat siksi pienikokoisia. Muotoilun heikkous on se, että pitkäkestoisessa käytössä kuuloke saattaa kipeyttää korvan jatkuvan painamisen takia.

Over-ear kuulokkeet ovat isoimpia kuulokkeita. Niissä kuulokeosuus asettuu korvan ympärille. Yleensä näitä kuulokkeita pidetään mukavimpina käyttää, mutta ne ovat kokonsa takia huonoja matkakäytössä. Over-ear kuulokkeissa äänellä on enemmän tilaa kaikua, joten niissä ääni kuulostaa hieman erilaiselta. Voitaisiin sanoa, että over-ear kuulokkeet kuulostavat enemmän ulkoisilta kaiuttimilta kuin muut kuuloketyypit. Over-ear kuulokkeet myös hiljentävät kuulokkeiden ulkopuolisia ääniä, mikä saattaa parantaa kuuntelukokemusta.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Over-ear, On-ear ja In-ear kuulokkeet

kuva

2. Langalliset ja Langattomat kuulokkeet, Bluetooth kuulokkeet

Langattomissa kuulokkeissa on hyvät ja huonot puolensa. Toisaalta johdon pituudesta tai siihen kompuroinnista ei tarvitse välittää, mutta toisaalta pitää huolehtia pattereiden vaihdosta tai akunkestosta. Myöskin ääni saattaa ottaa häiriötä, tai se voi pätkiä. Langattomissa kuulokkeissa voi myös olla yhteensopivuusongelmia joidenkin laitteiden kanssa. Johdolliset kuulokkeet ovat turvallisempi vaihtoehto, mutta nykypäivän langattomat eivät silti ole turhia laitteita.

Nykyään suunnilleen kaikki langattomat kuulokkeet käyttävät Bluetooth yhteyttä. Kannattaa siis tarkistaa, että omassa laitteessa on Bluetooth tuki. Melkein kaikista nykypäivän puhelimista ja läppäreistä tämä ominaisuus löytyy. Tietokoneisiin saa myös USB:lla toimivia Bluetooth vastaanottimia.

3. Mikilliset kuulokkeet eli Headsetit

Headsetit ovat käteviä laitteita, koska niissä mikrofoni on yhdistetty kuulokkeisiin. Johdot kulkevat kätevästi yhdessä ja mikrofoni saadaan sijoitettua sopivan lähelle suuta. Ikävä kyllä isossa osassa headsettejä on hintaansa nähden huonolaatuiset kuulokkeet ja mikrofoni. Ostamalla kuulokkeet ja mikrofonin erikseen saa yleensä paremman kokonaisuuden halvemmalla.

Jos haluaa välttää huonolaatuisia headsettejä voi halutessaan ostaa erillisen kuulokkeisiin kiinnitettävän mikrofonin. Tämä mikrofoni kiinnitetään kuulokkeiden johtoon ja ajaa hyvin headsetin asemaa. Kannattaa googlata aiheesta.

kuva

4. Akustinen Rakenne

Akustisella rakenteella tarkoitetaan kuulokkeiden uloimman kuoren tyyppiä. Tämä säätelee kuinka paljon ääntä valuu kuulokkeista ulkomaailmaan, ja kuinka paljon melua tulee ulkopuolelta takaisin korvaan.

Umpinaisissa kuulokkeissa uloin reuna on peitetty kokonaan. Tällöin kuulokkeet eristävät ulkomaailman ja korvan parhaiten toisistaan. Vähiten ääntä valuu ulos ja, ja vähiten melua kuuluu kuulokkeiden läpi korvaan. Nämä kuulokkeet takaavat siis parhaan yksityisyyden, joskin saattavat olla vaarallisempia esimerkiksi liikenteessä. Ääni kuulostaa hieman erilaiselta suljetussa tilassa.

Avoimissa kuulokkeissa ulkoreunaa ei ole laitettu umpeen. Niissä on usein ritilä, josta ääni pääsee läpi molempiin suuntiin.

Puoliavoimet ovat jossain siltä väliltä, eikä niillä ole tarkkaa määritelmää.

kuva

5. Impedanssi

Impedanssi vaikuttaa kuulokkeiden äänenlaatuun. Kuinka suuri kuulokkeiden impedanssin tulee olla riippuu laitteesta johon ne kiinnitetään. Pääsääntöisesti liikkuvien laitteiden kanssa (kännykät, mp3 soittimet) impedanssin tulisi olla alle 40 ohmia. PC:n ja läppärien kanssa (joissa ei ole erillistä äänikorttia) arvojen tulisi olla maksimissaan noin 60. Liian korkea tai matala impedanssi voi aiheuttaa suhinaa tai äänenvoimakkuuden hiljaisuutta.

Täydellinen kuulokkeiden impedanssi riippuu kuitenkin laitteesta jonka kanssa sitä käytetään. Joissain laitteissa kuten vahvistimissa kerrotaan kuulokkeiden/kaiuttimien suositeltu impedanssi. Toisissa kerrotaan kuitenkin vain laitteen oma lähtöimpedanssi. Tämän lähtöimpedanssin avulla voidaan laskea kuulokkeiden suositeltu impedanssi. Kerro laitteen lähtöimpedanssi kahdeksalla ja saat kuulokkeiden suositellun minimi impedanssin.

Esimerkki: Puhelimen äänen ulostulon lähtöimpedanssi on 2 ohmia. 2 ohmia kertaa 8 = 16 ohmia. Kuulokkeissa tulisi siis olla minimissään 16 ohmin impedanssi. Isompi ei kuitenkaan haittaa, ennen kuin mennään liiallisuuksiin.

Periaatteessa, niin kauan kuin et ole tekemissä vahvistimien kanssa, olet suhteellisen turvassa ostaessasi 20-50 ohmin kuulokkeet. Vahvistimen kanssa tämä lukema nousee yleensä huomattavasti. Vahvistimissa kerrotaan aina suositellut impedanssi lukemat. Yleensä lukemat kerrotaan suunnilleen näin: "Speaker impedance: 150 - 300 ohm". Tuossa esimerkissä kuulokkeiden impedanssin tulisi siis olla jotain 150 ja 300 ohmin väliltä.

Muita kuulokkeiden ominaisuuksia

Aktiivinen Melunvaimennus eli Vastamelukuulokkeet

Suodattimen Toiminnot osion alapuolelta voi klikata vaihtoehdon Aktiivinen Melunvaimennus. Tällä tarkoitetaan siis vastamelukuulokkeita, jotka aktiivisesti vaimentavat ulkopuolelta tulevaa melua. Hyvät vastamelukuulokkeet ovat nykyään aika toimivia. Erityisen hyviä ne ovat poistamaan tasaisia matalia ääniä, kuten esimerkiksi lentokoneen tai auton huminaa. Niissä on kuitenkin heikkoutensa. Ne ovat kalliimpia, vievät enemmän virtaa, ja joitain saattaa häiritä äänenlaadun pieni erilaisuus.

Vastamelun toimintaperiaate on mielenkiintoinen. Kuulokkeiden ulkopuolelle on sijoitettu mikrofoni, joka nauhoittaa melua. Tämän jälkeen melun vastaääni toistetaan kuulokkeista. Kun vastaääni ja alkuperäinen melu yhdistyvät, äänet kumoavat toisensa.

Tilaääni eli Surround Kuulokkeet

Jotkut uskovat surround kuulokkeiden auttavan pelejä pelatessa vihollisen paikantamiseen äänen perusteella. Se, kuinka tehokasta tämä on, on kyseenalaista. Toiset ovat sitä mieltä että surround kuulokkeet toimivat, ja toiset taas sanovat, että ne ovat täyttä humpuukia.

Melkein kaikki surround kuulokkeet ovat simuloituja. Niissä on siis vain yksi kaiutin per kuuloke, ja ääni muutetaan digitaalisesti 5.1 surroundista stereoksi, jonka jälkeen se toistetaan kuulokkeista. Tietokoneohjelmiston pitäisi pystyä tuottamaan ääni niin, että se kuulostaa kuin se tulisi monesta suunnasta. Mutta kuten sanottu, sen toimivuus jakaa mielipiteitä.

On myös muutamia todellisia surround kuulokkeita, joissa molemmissa kuulokkeissa on oikeasti useita kaiuttimia, ja näin ollen ne pystyvät toistamaan todellista surround ääntä. Nämä kuulokkeet toisaalta saavat kritiikkiä siitä kuinka hyvä idea on ahtaa esimerkiksi viisi eri kaiutinta niin lähelle toisiaan, ja siitä kuinka paljon äänenlaatu kärsii suhteessa hintaan. Tämänlaisia kuulokkeita voit hakea valitsemalla suodattimen Yleistä osiosta ei simuloitua surroundia, mutta äänen tyypiksi silti Surround.

Emme voi suositella tai sanoa ovatko surround kaiuttimet hyviä tai toimivia, koska niistä ollaan niin montaa mieltä. Se on kuitenkin varmaa, että tämän hetken kuulokkeet eivät pysty tuottamaan samanlaista tilaääntä, kuin oikeat 5.1 tai 7.1 kaiutinjärjestelmät.

USB ja 3.5 mm audio liitännät

Liittimet osiosta löytyy paljon valintoja liittimille. Tärkeimmät kohdat ovat luultavasti liittimen tyyppi ja USB-liittimen olemassaolo. Yleisin liittimen tyyppi on 3.5 mm audio liitäntä. Tämä käy melkein kaikkiin nykypäivän laitteisiin, kuten läppäreihin, puhelimiin jne. Muista valita USB-liitin mukaan, jos tiedät tai luulet tarvitsevasi sitä. Useissa kuulokkeissa on mahdollisuus molemmille liittimille.

Kuulokevertailun Viimeistely

Vaikka puhuimme monista kuulokkeisiin liittyvistä asioista, voi silti kannattaa käydä läpi myös loput Hintaoppaan suodattimen osat. Lopulta tulokset kannattaa laittaa hinnan mukaan järjestykseen.

Erityisen hyvälaatuisten kuulokkeiden löytämiseen kannattaa tehdä vielä enemmän tutkimustyötä. Laatu kuitenkin vaihtelee merkkien ja mallien välillä huomattavasti. Ominaisuuksiltaan vaatimukset täyttävistä kuulokkeista kannattaa etsiä arvosteluita. Hyviä paikkoja etsiä käyttäjäkokemuksia ovat mm. Hintaoppaan kommenttiosiot, Amazonin tuotearvostelut ja netin monet keskustelupalstat.

Yhteenveto - Hyvät Kuulokkeet

Kuulokkeita ostaessa on hyvä ottaa huomioon mihin käyttöön ne tulevat. Tärkeimmät kysymykset ovat missä olosuhteissa kuulokkeita käytetään ja minkälaisten laitteiden kanssa. Näillä kahdella kysymyksellä on helppo päättää kuulokkeiden muoto, liitännät, impedanssi ja muut lisäominaisuudet.

Elektroniikkakaupoissa on yleensä vain muutamia eri kuulokkeita esillä, ja ne eivät usein riitä jokaiseen tarkoitukseen. Paremmat ja halvemmat löydät omalla tutkimustyöllä. Mutta ei silti ole väärin etsiä niitä kaupastakaan. Toisissa kaupoissa pystyy testikokeilla eri kuulokkeita, mikä voi auttaa päättämään minkälaiset kuulokkeet haluaa.

Tässä vielä uudestaan linkki Hintaoppaan kuulokehakuun: