Parhaat Kaiuttimet 2024

kuva-kaiuttimista

Osto-Opas: Parhaat Kaiuttimet

Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä kaiutintyyppejä eri tarkoituksiin. Tutkimme millä perustein kaiuttimet kannattaa valita, ja mistä ne löytää kaikkein halvimmalla. Keskitymme erityisesti olohuoneen kaiuttimiin, mutta hyvää tietoa löytyy myös muihin yleisiin käyttötarpeisiin.

Hintavertailusivustot ovat hyviä paikkoja selata kaiuttimia ja muita tuotteita, sillä ne keräävät kaikki myynnissä olevat tuotteet kaikista kaupoista. Suosittelemme erityisesti Hintaopas.fi:n kaiutinosiota sen monien hakuvalintojen takia. Voit toki myös käyttää muuta samankaltaista sivua. Lisää niitä löydät googlaamalla "hintavertailu".

1. Kaiutinjärjestelmän Valinta

Kaiuttimia on monia erilaisia moniin eri tarkoituksiin. Ensiksi käymme läpi eri kaiutinjärjestelmien tyypit, jotta tiedät minkälaisia kaiuttimia edes lähdet etsimään. Aloitamme simppeleimmistä mahdollisista kaiuttimista ja siirrymme järjestyksessä monimutkaisempiin järjestelmiin.

Sitä ennen lyhyt opas kaiutinjärjestelmien numeroinnille. Olet varmaan nähnyt 2.0 ja 5.1 ym. numerointeja kaiuttimista puhuttaessa. Näissä numeroinneissa ensimmäinen numero tarkoittaa peruskaiuttimien lukumäärää, ja toinen numero subwooferien (alaäänikaiuttimen) lukumäärää. Tässä yleisimmät kaiutinjärjestelmät:

  • 2.0 / 2.1: Vasen ja oikea etukaiutin, subwooferilla tai ilman.
  • 3.0 / 3.1: Lisätty kolmas kaiutin keskelle eteen
  • 5.0 / 5.1: Lisätty kaksi surround kaiutinta sivuille taakse
  • 7.0 / 7.1: Lisätty vielä toiset kaksi surround kaiutinta sivuille taakse

Olohuoneen kaiuttimet


soundbar-kuva

1.1. Soundbar

Soundbar on leveä ja lyhyt paketti jonka sisään on rakennettu useita kaiuttimia. Yleisimmin soundbarit sisältävät kaksi kaiutinta, eli vasemman ja oikean etukaiuttimen, mutta on myös malleja joihin on rakennettu jopa 7 kaiutinta. Niissä on usein myös langaton subwoofer mukana. Soundbarien hinnat alkavat alle 100 eurosta ja jatkuvat aina yli 2000 euroon asti.

Soundbarin osto on hyvä tapa parantaa television äänentoistoa, sillä se vaatii tilaa vain leveyssuunnassa. Sen voi sijoittaa esimerkiksi seinälle television ylä- tai alapuolelle, tai hyllylle television eteen. Soundbar on helppo asentaa ja niitä saa myös suhteellisen halvalla.

Soundbarit eivät kuitenkaan pysty yhtä kattavaan äänentoistoon, kuin oikeat surround järjestelmät. Todelliset 3.0-7.1 järjestelmät, joissa kaiuttimet voidaan sijoittaa erikseen, takaavat melkein aina paremman surround tilaäänen.

Erilaisia soundbareja voit selata Hintaoppaan sivuilla tässä linkissä:


soundbar-kuva

1.2. Kaksi Kaiutinta (2.0/2.1 audio) - Hyllykaiuttimet ja Lattiakaiuttimet

Soundbarien jälkeen helpoin tapa parantaa äänimaailmaa on kahdella kaiuttimella. Näitä kaiuttimia on pienempiä hyllymalleja, ja isompia lattiakaiuttimia. Hyllykaiuttimia saa parin jo noin 50 eurolla, kun taas lattiakaiuttimet alkavat noin 150 eurosta. Iso osa näistä kaiuttimista on passiivisia, eli ne vaativat erillisen vahvistimen. Puhumme passiivi- ja aktiiviskaiuttimista, sekä vahvistimista lisää osassa 2.

Kaksi kaiutinta sopii erityisen hyvin musiikin kuunteluun, sillä musiikissa ei koskaan ole enempää kuin kaksi ääniraitaa (vasen ja oikea). Myös elokuvien katseluun ne ovat hyviä, tosin niistä puuttuu surround tilaääni, jota jotkut saattavat kaivata. Yksi hyvä puoli soundbaariin verrattuna on se, että näitä kaiuttimia voidaan käyttää uudelleen eri järjestelmissä. Esimerkiksi lisäämällä 2.0 järjestelmään subwooferin ja keskikaiuttimen, saat aikaan 3.1 järjestelmän.

Hyllykaiuttimia ja lattiakaiuttimia voit selata seuraavissa linkeissä:


1.3 Subwoofer eli Alaäänikaiutin

Subwooferin tehtävä on toistaa bassoääniä, jotka ovat normaaleille kaiuttimille hyvin vaikeita. Bassoäänten toisto vie paljon tehoa, joten subwooferin lisäys kaiutinjärjestelmään vapauttaa tehontarvetta muilta kaiuttimilta. Koska normaalit kaiuttimet saattavat alkaa säröillä liian kovia bassoääniä toistaessa, saattaa subwooferin lisäys parantaa muitakin kuin bassoääniä. Subwooferit ovat yleisiä kaiutinjärjestelmissä jotka on suunniteltu elokuvia varten, mutta myös toiset musiikin kuuntelijat suosivat niitä.

Suuren virrantarpeensa takia melkein kaikki subwooferit ovat aktiivisubwoofereita. Aktiivisubwoofereissa on sisäänrakennettu vahvistin, joten ne eivät kuormita muuta järjestelmää. Passiiviset subwooferit on yleensä tarkoitettu enempi harrastelevien suunnittelijoiden käyttöön, ja ne vaativat enemmän työtä. Yleensä passiivisille subwoofereilla ostetaan kokonaan erillinen vahvistin.

Tässä linkki subwooferien Hintaopas.fi hakuun:

1.4. Keskikaiutin (3.0/3.1 audio)

Lisäämällä keskikaiuttimen kahden kaiuttimen järjestelmään saadaan aikaiseksi 3.0 tai 3.1 järjestelmä. Tässä järjestelmässä kaksi kaiutinta on edelleen edessä sivuilla, ja yksi keskikaiutin suoraan keskellä edessä.

Keskikaiutin parantaa äänentoistoa erityisesti kahdella seuraavalla tavalla. Ensinnäkin, ääni kuulostaa tasaisemmalta eri puolilla huonetta. Jos katsojia on useampia ja kaiuttimia on vain kaksi, kuulee toisen puolen katsojat toisen puolen äänet kovemmalla kuin toisen. Toinen parannus koskee erityisesti puhetta. Elokuvien ja sarjojen dialogi kuulostaa luonnollisemmalta, kun puhe ei tule sivuilta, vaan keskeltä. Keskikaiutin vaaditaan juuri jälkimmäisen syyn takia surround 5.1 ja 7.1 järjestelmiin.

Tässä linkki Hintaoppaan Keskikaiutin osioon:


1.5. Kotiteatteri - Surround Tilaääni 5.1 ja 7.1 Kaiutinjärjestelmät

3.1 järjestelmä voidaan päivittää todelliseksi surround järjestelmäksi lisäämällä joko kaksi tai neljä kaiutinta lisää taakse sivuille. Tällöin puhutaan siis kotiteatterin kaiutinjärjestelmästä. Kotiteatterin voi rakentaa itse ostamalla kaiuttimet ja vahvistimen erikseen, tai niitä voi ostaa valmiina paketteina. Valmiit paketit ovat käteviä siinä mielessä, että osat ovat varmasti yhteensopivia, eikä niitä tarvitse etsiä erikseen. Toisaalta taas ostamalla osat erikseen takaat mahdollisuuden päivittää ja muokata kaiutinjärjestelmääsi. Taidokkaasti itse koottu järjestelmä on usein myös valmista pakettia parempi äänenlaadullisesti.

7.1 järjestelmä luo tasaisemman ja monipuolisemman äänimaailman takaa tuleville äänille. Isompi määrä kaiuttimia on kuitenkin hankala asentaa, ja 7.1 kotiteatterijärjestelmiä suositellaan sen takia usein vain isommille huoneille. Kaikissa moderneissa elokuvissa on tuki 5.1 äänille, mutta vain osa tukee 7.1:tä.

Jos haluat selata valmiita Kotiteatteripaketteja, niin tässä on linkki Hintaoppaan kotiteatterihakuun:


Muut kuin olohuoneen kaiuttimet


1.6. Tietokonekaiuttimet

Tietokoneen kaiuttimilla on yleensä hieman eri vaatimuksia kuin olohuoneen kaiuttimilla. Ne ovat yleensä aktiivikaiuttimia, pieniä, niissä on erillinen äänenvoimakkuuden säätö, ja ne toimivat suoraan laittamalla johdon kiinni koneeseen. Myös muita kaiuttimia voidaan käyttää tietokoneen kanssa, mutta edellä mainittujen ominaisuuksien takia ne jaotellaan yleensä omiin ryhmiinsä.

Tietokoneen kaiuttimia myydään valmiina paketteina. Suosituimpia ovat 2.0, 2.1 ja 5.1 järjestelmät.

Tässä linkki Hintaoppaan PC-kaiutin osioon:


1.7. Mobiili ja Bluetooth Kaiutin

Bluetooth kaiuttimilla tarkoitetaan yleensä mukaan otettavia kaiuttimia jotka voidaan Bluetoothin avulla yhdistää mobiililaitteisiin. Nämä ovat käteviä laitteita mukana otettaviksi, sillä ne ovat yleensä pienikokoisia ja akkukäyttöisiä. Koska mobiililaitteissa kuten tableteissa ja puhelimissa on yleensä erittäin huono äänentoisto, ovat mobiili ja Bluetooth kaiuttimet nykyään suosittuja. Monet mobiilikaiuttimista ovat myös suojattuja vedeltä, joten ne sopivat myös rannalle hyvin.

Bluetooth kaiuttimet kärsivät ennen huonosta äänenlaadusta ja akunkestosta. Nykyään mobiilikaiuttimet ovat kuitenkin siedettävän hyvän kuuloisia, ja akunkesto voi olla parhaillaan jopa yli 100 tuntia. Normaaleille kaiuttimille ne eivät silti pärjää olohuoneissa.

Hintaoppaan Bluetooth kaiuttimet ja muut mobiilikaiuttimet löydät täältä:

2. Aktiivikaiuttimet ja Passiivikaiuttimet

Aktiivi- ja passiivikaiuttimien ero on se, että aktiivikaiuttimet sisältävät sisäänrakennetun vahvistimen. Jokainen kaiutin vaatii vahvistimen, joten passiiviset kaiuttimet eivät toimi ilman erillistä yksikköä. Aktiiviset kaiuttimet voidaan yhdistää suoraan äänenlähteeseen, eli tietokoneeseen, televisioon tai musiikkisoittimeen, olettaen että liittimet täsmäävät.

Teoriassa aktiiviset kaiuttimet ovat parempia. Ne pystyvät jakamaan virran tarkemmin eri kaiutinelementtien välillä, ja niissä tapahtuu vähemmän virranhäviötä. Niissä on usein myös säätöominaisuuksia laatikon kyljessä.

Käytännössä passiivikaiuttimet ovat kuitenkin usein hyödyllisiä. Ne ovat halvempia, ja passiivisia kaiutinjärjestelmiä on helpompi muokata. Vahvistin tai yksittäiset kaiuttimet voidaan vaihtaa milloin tahansa, ja kaiuttimia on helppo hankkia järjestelmään lisää. Toisaalta pitää kuitenkin myös osata valita oikeanlainen vahvistin, joka on yhteensopiva kaiuttimien kanssa. Vahvistimissa on aina suositus impedanssi tasoille, joten katso, että kaiuttimiesi impedanssi taso osuu vahvistimen tuetulle alueelle. Tämän suositellun impedanssi lukeman löydät vahvistimen käyttöoppaasta.

Passiivisia ja aktiivisia kaiuttimia on mahdollista käyttää keskenään samassa järjestelmässä, mutta se ei ole suositeltavaa, ja se vaatii tietynlaisia ominaisuuksia kaiuttimilta, sekä lisälaitteita. Kannattaa siis katsoa, että ostaa vain aktiivisia tai passiivisia kaiuttimia. Hintaoppaan vasemman laidan suodattimen avulla pystyy etsimään vain joko aktiivisia tai passiivisia kaiuttimia menemällä "Ääniominaisuudet" osioon, jossa on kohta "Sisäänrakennettu vahvistin".

3. Kaiuttimien Äänenlaatu ja Valitseminen

Tämä Hifimaailman vuonna 2010 julkaisema opas antaa hyviä vinkkejä kaiuttimien valinnalle sivulla 10. Ehkä tärkein vinkki on luottaa omaan kuuntelukorvaan. Jos on etsimässä isomman budjetin kaiuttimia, niin niitä kannattaa käydä testaamassa useissa eri liikkeissä tai tuttujen luona ennen ostamista.

On tärkeää myös huomioida, ettei iso kaiutin tarkoita hyvää kaiutinta. Isot kaiuttimet on tarkoitettu isoille kuuntelutiloille, ja pienissä tiloissa liian järeistä kaiuttimista on haittaa, sillä bassoäänet alkavat puuroutua.

Myös kaiuttimien sijoittaminen on tärkeää. Jos englanti sujuu hyvin, niin tämä opas on hyvin kattava ja informatiivinen olohuoneen kaiuttimien sijoitusta varten.

Hintaoppaan arvostelut ovat myös yksi hyvä paikka verrata tuotteita. Tuotteet voi järjestää arvostelutähtien mukaan järjestykseen. Arvosteluita voi myös lukea erikseen klikkaamalla haluttua tuotetta, ja sen jälkeen klikkaamalla arvosteluita alla olevan kuvan mukaan. Suomenkielisiä arvosteluita ei vielä ole kovin paljoa, mutta muiden maiden arvostelut on käännetty englanniksi. Myös linkit mahdollisiin asiantuntijoiden arvosteluihin löytyvät vierestä.

kuva-hintaopas-arvosteluista

Yhteenveto - Hyvät Kaiuttimet

Kaiuttimia ostaessa kannattaa ensin päättää minkälaista järjestelmää lähtee rakentamaan. Järjestelmän valintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota huoneen kokoon ja käyttötarpeisiin. Musiikin kuunteluun riittää yleensä kaksi kaiutinta. Myös budjetti kannattaa huomioida. Parilla sadalla eurolla tuskin kannattaa lähteä kasaamaan surround järjestelmää, sillä paremman äänen saa luultavasti aikaan ostamalla parin laadukkaita hylly- tai lattiakaiuttimia. Passiivisten kaiuttimien ja vahvistimen kanssa järjestelmää pystyy hitaasti kerryttää ostamalla yksittäisiä osia halun ja budjetin mukaan, mutta aktiivikaiuttimet ovat helpompia ja turvallisempia vaihtoehtoja muissa tapauksissa.

Kaiuttimia ostaessa kannattaa lukea arvosteluita kiinnostavista tuotteista ja käydä kaupoissa kuuntelemassa eri vaihtoehtoja.

Tässä vielä uudestaan linkki Hintaoppaan kaiutinhakuun: