Parhaat Hiiret ja Pelihiiret 2023

kuva-naytosta

Osto-Opas: Paras Hiiri

Hiiren ostaminen on suhteellisen helppoa arkikäyttöä varten. On vain muutama asia mitkä kannattaa tietää, kuten esimerkiksi langallisten ja langattomien hiirten erot. Tämä artikkeli keskittyy ensin näihin muutamaan asiaan hiiren arkikäyttöä varten. Tämän jälkeen puhumme erikseen pelihiiristä, ja mitä kaikkea on hyvä tietää niitä ostaessa.

Minkälaista hiirtä ikinä etsitkään, halvimman löydät yhdeltä monista hintavertailusivustoista. Nämä sivut keräävät tuotteiden kaikki mahdolliset mallit ja niitä myyvät kaupat. Suosittelemme erityisesti Hintaopas.fi:n hiiriosiota sen monien hakuvalintojen takia. Voit toki myös käyttää muuta samankaltaista sivua. Lisää niitä löydät googlaamalla "hintavertailu".

Osa 1 - Hyvä Hiiri Arkikäyttöön

Puhumme ensin hiirten ominaisuuksista arkikäytössä, ja näytämme miten voit käyttää hintaopas.fi sivua rajaamaan valintoja tarpeittesi mukaan.

kuva Filtterin "Liitäntä" osio on kolmas ylhäältä, heti hinnan ja valmistajan jälkeen

1.1 Langallinen ja Langaton Hiiri

Isoin valinta hiirtä ostaessa on päättää langallisen ja langattoman hiiren väliltä. Ylempänä linkatun Hintaopas sivun vasemmassa laidassa voit valita kumpia haluat etsiä.

Langallinen hiiri on yleensä helpompi ottaa käyttöön. Hiiri on heti toiminnassa kun piuha on kytketty koneeseen. Langalliset hiiret ovat yleensä kevyempiä. Toimistokäytössä, jossa tietokone on aina paikallaan eikä johto ole liikaa tiellä, langallinen hiiri on yleensä turvallisempi vaihtoehto.

Langattomat hiiret voivat olla mukavuussyistä hyviä. Voit huoletta liikuttaa hiirtä lähemmäs ja kauemmas koneesta välittämättä johdoista. Toisaalta tämä mukavuus tulee silti omalla hinnallaan. Langattomat hiiret toimivat joko ladattavalla akulla tai pattereilla. Hiiren yhteys saattaa pätkiä tai olla epätarkka jos hiiren vie liian kauas koneesta. Tämän lisäksi langattomat hiiret ovat yleensä hiukan kalliimpia kuin langalliset. Tämä ei tarkoita, etteikö molempia hiiriä löytyisi kaikista hintaluokista, mutta saman hintainen langaton hiiri on usein muilta ominaisuuksiltaan (esim. kestävyydeltään) heikompi. Langattomat hiiret ovat erityisen käteviä kannettavien tietokoneiden kanssa.

Jos haluat valita langattoman hiiren kannattaa myös käydä hintaoppaan suodattimen Liitännät osiossa. Sieltä voit valita millä tavalla langaton yhteys luodaan koneeseen. Radioaaltoja (Radio(RF)) käyttävien hiirten kanssa tulee mukana USB-tikku, johon hiiri yhdistää. Bluetooth hiiret taas voidaan yhdistää suoraan esimerkiksi läppärin sisäänrakennettuun bluetooth vastaanottimeen. Jos koneessasi ei siis ole bluetooth vastaanotinta, kannattaa valita Radio(RF) hiiri. Jos olet kuitenkin jo ostanut bluetooth hiiren, niin voit silti ostaa USB bluetooth vastaanottimen, johon voit yhdistää hiiresi.

kuva

1.2 Hiiren Muotoilu ja Pystyhiiret

Hiiren toiminnoista voi valita muita ominaisuuksia. Muista valita "Myös vasenkätisille" jos käytät hiirtä vasemmalla kädellä. Nämä hiiret ovat melkein aina molempikätisiä, tosin myös erityisesti vasemmalle kädelle suunniteltuja hiiriä on olemassa.

Jos kärsit käden tai ranteen kivuista voit haluta ergonomisen hiiren. Tosin "Ergonominen Muotoilu" kohdan valitseminen ei välttämättä auta juurikaan. Ergonominen muotoilu voi tarkoittaa niin montaa erilaista muotoa, ja onkin ehkä enemmän markkinointikikka. Tärkeämpää on löytää itselle hyvän muotoinen hiiri. Toisille hyviä ergonomisia hiiriä voi olla pystyhiiret. Näitä hiiriä pidetään kädessä sivuttain. Hintaoppaalla ei ole vaihtoehtoa näille hiirille, mutta niitä voi silti hakea erikseen. Edellä mainittu linkki vie hakuun jossa on muutamia pystyhiiriä.

Free scroll (lisävaihtoehtojen alla) tarkoittaa hiiren rullaa joka jää pyörimään päästettyäsi irti painikkeesta. Tämä ominaisuus jakaa mielipiteitä. Ominaisuuden voi kuitenkin yleensä laittaa pois päältä.

kuva

1.3 Näppäinten Lukumäärä

Kannattaa myös huomioida kuinka monta näppäintä hiiressä on. Simppeleimmissä hiirissä on vain kaksi tai kolme näppäintä; vasen klikki, oikea klikki ja mahdollisesti hiiren rullan kolmas painallus. Hiiren rullan klikkaus on kätevä selaamaan sivuja hitaasti eteenpäin esim. tekstiä lukiessa.

kuva Anturin vaihtoehdot löytyvät 'Yleistä' osion lopusta

1.4 Anturin Tyyppi

Anturin tyypillä ei ole suurta merkitystä, mutta jos hiirtä saatetaan käyttää epätasaisilla pinnoilla on laser hiiret hieman parempia. Muussa tapauksessa optiset hiiret ovat usein halvempia ja tarkempia.

Jos haluat, että hiiressä on varmasti kaikki normaalit näppäimet kannattaa minimimääräksi asettaa 5. Tällöin hiiressä on myös hiiren kyljessä olevat nelos ja vitos painikkeet, joilla voi esimerkiksi kätevästi palata edellisille sivuille nettiä selatessa.

Osa 2 - Hyvä Pelihiiri

Seuraavaksi puhumme erityisesti pelihiiristä. Pelit vaativat erityisiä ominaisuuksia hiiriltä. Esimerkiksi FPS ja RTS peleissä hiiren tarkkuus on äärimmäisen tärkeää, ja MMO:issa saattaa kaivata enemmän painikkeita.

2.1 Selvennyksiä hiireen liittyvistä termeistä

Hiiren termeihin liittyy monia väärinymmärryksiä. Tämän takia käydään ensin läpi muutama termi.

Liiketarkkuus eli DPI

DPI tarkoittaa määrää jonka hiiren kursori liikkuu ruudulla tuumaa kohden. DPI:llä ei ole mitään tekemistä tarkkuuden kanssa. Korkea DPI ei tee mitään muuta kuin liikuta kursoriasi räjähtävän nopeasti. DPI lukemia käytetään yleisesti markkinointikikkana asiasta tietämättömille. Liiketarkkuus on oikeastaan hyvin haitallinen käännös termille. Joissain tapauksissa korkeat DPI asetukset aiheuttavat epätarkkuutta.

Päivitystaajuus eli Polling Rate

Pollin Rate tarkoittaa nopeutta jolla hiiren liikettä päivitetään. 500Hz taajuudella viive on 2 millisekuntia ja 1000Hz taajuudella 1 millisekunnin. Molemmat nopeudet ovat tarpeeksi nopeita pelikäyttöön. Alempia nopeuksia saattaa kannattaa välttää jos aiot pelata nopeita pelejä, ja erityisesti jos omistat yli 60Hz taajuuden näytön, sillä silloin ero on huomattavampi.

Hiiren Ennustava Liike eli Prediction tai Angle Snapping

Monissa hiirissä on angle snapping ominaisuus mikä helpottaa suorien viivojen piirtämistä. Kun piirrät suoraa viivaa sivuttain tai ylösalaisin hiiri sivuuttaa pienet suoruudesta poikkeavat virheliikkeet ja toimii niin kuin hiirtä olisi liikutettu täydellisen suorassa liikkeessä. Toiset tykkää tästä ominaisuudesta, sillä se auttaa piirtämään suoria viivoja. Peleissä ominaisuus on kuitenkin yleensä haitaksi.

Hiiren Kiihtyvyys

Hiiri jossa on kiihtyvyyttä liikuttaa kursoria eri matkan riippuen siitä kuinka nopeasti kättä liikutetaan. Lyhyt nopea liike voi siis liikuttaa hiirtä enemmän kuin pidempi hidas liike.

Jotkut pitävät kiihtyvyydestä, mutta iso enemmistö korkean tason pelaajista haluaa eroon kaikesta mahdollisesta kiihtyvyydestä. Syynä on se, että ilman kiihtyvyyttä hiiri liikkuu aina saman verran saman pituisessa liikkeessä, mikä helpottaa lihasmuistia oppimaan nopeita tarkkoja liikkeitä.

Sen lisäksi että etsii hiiren missä ei ole kiihtyvyyttä, kannattaa myös ottaa pois Windowsin "Paranna hiiren tarkkuutta" asetus, sillä se aiheuttaa kiihtyvyyttä. Sama asetus löytyy myös joskus hiiren ajurien mukana tulevasta paneelista, ja se tulee myös ottaa pois käytöstä.

Tiivistelmä

Pelaamista varten haluat siis hiiren jossa on mahdollisimman vähän kiihtyvyyttä, ei angle snappingia, ja 500Hz tai korkeampi päivitystaajuus. Maksimi DPI:llä ei ole mitään merkitystä, mutta sen säädettävyydestä voi olla hyötyä.

2.2 Hiiri ilman kiihtyvyyttä ja Angle Snappingia

Miten siis löydät hiiren jossa ei ole yhtään kiihtyvyyttä eikä angle snappingia? Hintaoppaan hausta ei ikävä kyllä pysty luotettavasti näitä ominaisuuksia hakea. Yksi tapa on etsiä hiiriä sen sensorin perusteella. Esimerkiksi Pixartin 3366 sensori on todettu täydelliseksi.

Tälle sivustolle on kerätty lista hiiristä joissa on täydellinen sensori. Huomaa kuitenkin, että täydellinen sensori ei tarkoita, että hiiri on muuten täydellinen. Alempana samalla sivulla on arvostelu jokaisesta hiirestä johon on listattu tunnettuja vikoja ja valituksia. Sivusto on englanninkielinen, mutta vaikka englanti ei taipuisi niin ainakin hiirten nimet erottuvat hyvin.

Jos jokin hiiri kiinnostaa mitä ei listalta löydy, kannattaa siitä googlata lisätietoa. Esimerkiksi Redditissä löytää yleensä keskustelua monista hiiristä, joskin vaihtelevalla luotettavuudella. Amazonissa on useille tuotteille käyttäjäkokemuksia joita voi kannattaa lukea läpi.

2.3 Muita Ominaisuuksia

Hiiren Nostokorkeus eli Lift-off Distance

Nostokorkeus tarkoittaa korkeutta jossa hiiri lopettaa reagoimisen liikkeeseen. Jokaisessa hiiressä on eri nostokorkeus. Yleensä FPS pelien pelaajat suosivat lyhyttä nostokorkeutta, sillä se helpottaa hiiren nopeaa uudelleenasettamista keskelle hiirimattoa.

Näppäinten lukumäärä

Joissain hiirissä tulee mukana useita ohjelmoitavia näppäimiä jotka ovat käteviä esimerkiksi MMO:ita varten. Hyvän listan tällaisista hiirisä löydät asettamalla hintaoppaan näppäinten lukumäärän minimiksi 14.

Langaton pelihiiri

Langattomat hiiret eivät ennen sopineet pelaamiseen niiden viiveen takia, ja nykyäänkin niissä on ongelmansa. Langatonta hiirtä on vaikeaa löytää ilman kiihtyvyyttä, ne ovat kalliimpia, niissä on usein laser sensori mikä vähentää tarkkuutta, ja ne ovat painavampia kuin johdolliset hiiret. Jos nämä asiat eivät ole ratkaisevia tekijöitä, niin langaton hiiri voi olla tarpeeksi hyvä. Esimerkiksi useat Dota:n ammattilaispelaajat ovat käyttäneet langattomia pelihiiriä.

Hiirivertailun Viimeistely

Puhuimme tärkeimmistä ominaisuuksista hiiriin liittyen. Toki on vielä paljon asiaa mikä on jäänyt sanomatta, mutta toivottavasti sait hyvän yleiskuvan siitä minkälaisia eroja tarjolla olevissa hiirissä on.

Kuten mainittu aiemmin, suosittelemme Hintaopasta hiiren löytämiseen. Sen hakuvaihtoehdot auttavat löytämään halvan perushiiren, tai jos tiedät jo minkä hiiren haluat niin voit käyttää sitä etsimään halvimman sitä myyvän kaupan.

Tässä vielä uudestaan linkki Hintaoppaan Hiirihakuun: