Osakevälittäjät

kuva

Sijoittaminen, säästäminen ja osakevälittäjät

Tällä sivulla vertaillaan ensin suosituimpia osakevälittäjiä Suomessa. Sivun toisessa osiossa tutustutaan sijoittamisen aloittamiseen, ja joihinkin sijoittamiseen liittyviin termeihin.

Huom: Tällä sivulla esitetty tieto ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi tai suosituksiksi. Osa tiedosta saattaa olla vanhentunutta tai huonosti esitettyä. Jos päätät sijoittaa rahaasi, teet sen omalla vastuullasi.

Osa 1 - Osakevälittäjät

Käymme ensin läpi yleisimmät välittäjät Suomessa. Tarkastelemme erityisesti eri palveluiden hinnastoja, valikoimaa, käytettävyyttä ja helppoutta.

Lista on järjestetty suosituimmasta vaihtoehdosta vähiten suosittuun.

Nordnet

Nordnet on selvästi tämän hetken suosituin osakevälittäjä. Nordnetin vahvuuksia ovat erityisesti säästämisen helppous, halpa kuukausisäästö ja hyvä käyttöliittymä.

Hinnasto

Nordnetin tilin avaus ja säilytys on täysin ilmaista. Täten periaatteessa kaikki palveluun liittyvät kulut tulevat sijoituksien välityspalkkioista.

Rahastojen osto ja myynti on täysin maksutonta. Isoon osaan ETF:istä pystyy myös kuukausisäästää 2,5 euron maksulla per kuukausi. Tätä "kuukausisäästöä" voi myös käyttää kertasijoitusta varten, mikä tekee siitä erityisen halvan tavan sijoittaa ETF:iin.

Muiden osake ja ETF -sijoitusten maksut perustuvat palkkatasoon, joka määräytyy kaupankäynnin aktiivisuuden perusteella. Suomiosakkeiden osto ja myynti maksaa 0,06 - 0,20% tai minimissään 3 - 9€ palkkatasosta riippuen. USA:n ja Saksan osakkeet ja ETF:t maksavat 0,12 - 0,30% tai minimissään 15€.

Tässä linkki Nordnetin täydelliseen hinnastoon.

Valikoima

Nordnetillä on laaja valikoima eri ETF:iä ja rahastoja. Erityisen suosittuja rahastoja ovat Nordnetin pohjoismaiden indeksirahastot, joissa kuluja ei ole ollenkaan. Osakekauppaa voi käydä pohjoismaiden lisäksi USA:n, Kanadan ja Saksan pörssilistatuilla osakkeilla. Myös joitain listaamattomia osakkeita on mahdollisuus ostaa soittamalla meklarille.

Näiden lisäksi Nordnetillä on myös mahdollista sijoittaa indekseihin, hyödykkeisiin tai yksittäisiin osakkeisiin Nordnet Markets tuotteilla. Nordnet Markets tuotteet on tarkoitettu aktiivisempaan kaupankäyntiin, kuten päiväkauppaan, ja niissä ei ole spreadin lisäksi välityspalkkioita ollenkaan, kunhan yksittäinen myynti tai osto ylittää 100 euron rajan. Nämä tuotteet mahdollistavat vipukertoimien käytön.

Nordnetin tuotteita voi tutkia heidän sivuillaan luomatta tiliä.

Helppous

Nordnetilla on selkeä käyttöliittymä. Osakkeista ja rahastoista löytyy paljon hyvää tietoa, ja kuukausisäästämiseen on selkeät työkalut. Nordnetin asiakaspalvelu auttaa kaikissa asioissa suhteellisen nopeasti, yleensä samana tai seuraavana päivänä.

Nordnet ilmoittaa verottajalle kaikki sijoituksista syntyneet voitot ja tappiot. Tämän lisäksi kaikki Nordnetin tarjoamat tuotteet ovat tappiovähennyskelvollisia.

Nordnetilla ei kuitenkaan ainakaan vielä ole mahdollisuutta kaksivaiheiseen kirjautumiseen, mikä on pieni turvallisuusriski. Kannattaa siis kirjautua tilille vain omilla laitteilla.

Yhteenveto

Nordnet on luultavasti paras vaihtoehto rahastosäästämiseen hyvän valikoiman ja alhaisten kulujen takia. Nordnetin hyvä käyttöliittymä tekee myös muusta osakekaupasta helppoa ja mukavaa, joskin aktiiviseen kaupankäyntiin ja pienten summien osakesijoituksiin löytyy parempiakin vaihtoehtoja.

OP

OP:n eli Osuuspankin sijoittajapalvelut ovat suosittuja OP:n asiakkaiden keskuudessa.

Hinnasto

OP:ssa arvo-osuustilin avaus on ilmainen, mutta ylläpito maksaa 2,8 euroa kuussa. Tämän lisäksi ulkomaisten osakkeiden sälilytys maksaa 0,10% osakkeen keskimääräisestä arvosta vuosittain. OP:lla ei ole tällä hetkellä saatavilla osakesäästötiliä, mutta sen arvioidaan tulevan vuoden 2021 alussa.

Osakkeiden osto perustuu palkkatasoon, joka (kuten myös Nordnetissa) määräytyy kaupankäynnin aktiivisuuden mukaan. Myöhemmät palkkatasot ovat kuitenkin hyvin vaikeita saavuttaa, joten todennäköiset maksut kaikille osakkeille ovat n. 0,17 - 0,20% tai vähintään 7 - 8 euroa.

OP:n parhaista hintaeduista hyötyy omistaja-asiakkaana. Tällöin toinen hintataso on aina saavutettu, ja tämän lisäksi alle 800 euron ostoista ja myynneistä menee vain 1% palkkio, ilman minimisummaa. Tämä mahdollistaa osakekaupankäynnin myös pienillä summilla. Myös isoa osaa rahastoista voi omistaja-asiakkaana vaihtaa ilman kuluja. Omistaja-asiakkaaksi pääsee 100 euron kertajäsenmaksulla.

OP:n täydellisen hinnaston löydät täältä.

Valikoima

OP:lla on kattava valikoima eri sijoituskohteita. Rahastoja ja ETF:iä löytyy kaikkiin yleisimpiin sijoituskohteisiin, ja osakkeita voi ostaa pohjoismaiden lisäksi USA:sta, Kanadasta ja monista Euroopan maista.

Mahdollisuus viputuotteisiin löytyy OP:n sertifikaattien kautta, joskin niistä on kerrottu hyvin vähän.

Helppous

OP:n käyttöliittymä jakaa mielipiteitä, tosin mobiilisovelluksen sanotaan olevan toimiva. Mobiilisovelluksella ei kuitenkaan voi ostaa tai myydä esimerkiksi ETF:iä.

OP hoitaa verojen ilmoitukset asiakkaidensa puolesta.

Muita hyviä puolia OP:n asiakkuudessa on mm. kaksivaiheinen kirjautuminen ja mahdollisuus sijoitusneuvontaan, joka ainakin ensimmäisellä kerralla on maksuton.

Yhteenveto

OP on perushyvä vaihtoehto säästämiseen ja erityisesti pieniin osakesijoituksiin ainakin OP:n omistaja-asiakkaille.

Nordea

Nordean sijoituspalvelut ovat OP:n tapaan suosittuja Nordean omien asiakkaiden keskuudessa.

Hinnasto

Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin avaus on Nordealla ilmaista, ja säilytys on maksutonta, kunhan edellisellä vuosineljänneksellä on tehty vähintään yksi kauppa. Muuten säilytys maksaa 1,95 euroa kuukaudessa.

Osakkeiden osto maksaa suunnilleen saman verran kuin OP:lla. Hintataso määräytyy edellisten kauppojen määrän perusteella, mutta pienillä kauppamäärillä hinnat tulevat olemaan noin 0,18 - 0,20% tai vähintään 8 euroa kaikilla osakkeilla ja ETF:illä. Alle 800 euron kaupat ovat kuitenkin maksimissaan 1% kauppahinnasta. Toisin kuin OP:lla, tämä ei vaadi erillistä omistaja-asiakkuutta.

Nordean hinnaston löydät täältä.

Valikoima

Nordnetin ja OP:n tapaan, Nordealla on kattava valikoima säästökohteita rahastojen ja ETF:ien muodossa.

Osakekauppaa voi käydä Nordealla 20 eri pörssissä. Maat ovat suunnilleen samat kuin OP:lla, mutta esimerkiksi Viron osakkeet ovat myös saatavilla. Lue lisää täältä.

Myös Nordealla on viputuotteita, ja niistä voit lukea täältä.

Helppous

Nordea on hyvin samankaltainen OP:n kanssa. Käyttöliittymä toimii, vaikka se tuskin vetääkään vertoja Nordnetille. Verojen ilmoitus hoituu automaattisesti ja kaksivaiheinen kirjautuminen takaa hyvän turvallisuuden.

Yhteenveto

Nordea on toimiva ja helppo vaihtoehto sijoituksille etenkin pienillä summilla.

Degiro

Degiro on suosittu osakevälittäjä aktiivisille kaupankäyjille. Parhaita puolia Degirossa on alhaiset kaupankäyntikulut ja pääsy isoon määrään erilaisia, monimutkaisempia sijoitustuotteita.

Hinnasto

Degiron tilin luonti on ilmaista, mutta osakesäästötilin mahdollisuutta ei ole. Osakkeiden säilytys degirossa maksaa 2,5 euroa vuodessa jokaista pörssiä kohden jossa osakkeita omistetaan.

Degirolla on kaksi eri mahdollista tilityyppiä, Basic ja Custody. Basic tilillä on hieman enemmän sijoitusvaihtoehtoja, ja toiset hinnat ovat hieman halvempia. Huono puoli Basic tilissä on kuitenkin se, että tällä tilityypillä Degirolla on lupa lainata osa omistamistasi osakkeista muille käyttäjille. Custody tili on tässä mielessä turvallisempi, mutta hieman kalliimpi vaihtoehto.

Parhaimmillaan Degiron hinnat ovat yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoitettaessa, jolloin kulut ovat vain 0,50 euroa + 0,004 per yksi osake. Eli yhden osakkeen kaupankäyntimaksu olisi vain vähän yli tuon 0,50 euroa. Muut osakkeet ja ETF:t maksavat kiinteän maksun (n. 2 - 10 euroa) ja prosenttiosuuden (n. 0,03 - 0,16%) kaupan hinnasta.

Degiron Basic hinnaston löydät täältä ja Custody hinnaston täältä.

Valikoima

Degiron osakevalikoima on muuten erinomainen, mutta suomalaiset eivät voi vaihtaa suomiosakkeita. Euroopan ja Pohjois-Amerikan lisäksi osakkeita voi vaihtaa myös Australian, Hong Kongin, Tokion ja Singaporen pörssissä. Myös OTC-kauppaa voi käydä joillain osakkeilla.

Myös ETF:ien, rahastojen ja joukkovelkakirjojen valikoima on hyvä. Niiden selaaminen on kuitenkin työlästä, koska esimerkiksi niiden kuluja ei kerrota sivuilla ollenkaan.

Degiron valikoimaa voi tutkia täällä.

Helppous

Degiro ei ilmoita veroja automaattisesti, vaan se on tehtävä itse. Degiron valikoimaan kuuluu paljon tuotteita, jotka vaativat tietämystä niistä hyötyäkseen. Myöskään esimerkiksi rahastoista ei ole kerrottu kovinkaan paljoa sivun käyttöliittymässä, vaan tietoa pitää etsiä ulkopuolelta.

Yhteenveto

Degiro on kaikin puolin haastavampi edellisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Se on kuitenkin kaupankäyntikuluiltaan muita vaihtoehtoja halvempi, erityisesti aktiivisessa kaupankäynnissä ja USA:n osakkeita vaihdettaessa. Suomalaisten osakkeiden puuttuminen on kuitenkin iso miinus.

Muita vaihtoehtoja

OP:n ja Nordean lisäksi esimerkiksi Handelsbanken tarjoaa hyvin samankaltaista palvelua kuin edellä mainitut.

Degiron kaltaisten ulkomaisten välittäjien puolelta suosittuja vaihtoehtoja ovat ainakin Lynx Broker ja Interactive Brokers. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä on tarkoitettu kokeneemmille käyttäjille, ja esimerkiksi verojen ilmoitus täytyy hoitaa itse.

Osa 2 - Sijoittaminen ja säästäminen

Tässä osiossa katsotaan ensin miltä sijoittamisen tai säästämisen aloittaminen käytännössä näyttää, ja sen jälkeen käydään läpi yleisimpiä sijoittamiseen liittyviä termejä.

Sijoittamisen aloittaminen pähkinänkuoressa

Sijoittamisen aloittaminen on yllättävän helppoa ja nopeaa. Homma toimii kutakuinkin näin: Ensin luodaan tili osakevälittäjälle. Tässä kohtaa pitää todentaa henkilöllisyys (yleensä pankkitunnuksilla) ja hyväksyä sopimus. Tämän jälkeen sijoitustilille siirretään tarvittaessa rahaa toisesta pankista. Riippuen siirtotavasta ja pankista, rahan siirtyminen voi joko tapahtua välittömästi tai kestää muutaman pankkipäivän. Viimeiseksi tarvitsee enää ostaa siirretyillä rahoilla haluamaansa arvopaperia. Tämä hoituu yleensä muutamalla klikkauksella välittäjän sivujen kautta.

Kuukausisäästäminen ei myöskään ole paljon vaikeampaa. Sijoitustilille pitää vain asettaa pankin kautta kuukausittainen talletus. Kun sijoitustilille siirtyy rahaa, voi välittäjän työkaluilla valita mihin kohteisiin sijoitettavat rahat menevät ja kuinka suurin osuuksin.

Sijoittamisen voi aloittaa hyvinkin pienillä summilla. Esimerkiksi Nordnetillä voi rahastoihin sijoittaa jo 15 eurolla.

Sijoittamisen Kohteet

Osakkeet

Sijoittamalla osakkeeseen ostat osuuksia osakeyhtiöstä. Suoriin osakkeisiin sijoittamalla on mahdollisuus isoihin tuottoihin, sillä osakkeen hinta voi jopa moninkertaistua jos yhtiöllä menee hyvin. Toisaalta taas yhtiön mennessä konkurssiin voi osakkeen hinta pudota nolliin, jolloin koko sijoitettu pääoma menetetään.

Yhtiö voi halutessaan maksaa omistajilleen osinkoa. Keskimäärin hyvää osinkoa maksavat yhtiöt maksavat on n. 5 - 6% osakkeen hinnasta vuosittain. Eli esimerkiksi 10,000 euron arvoisilla osakkeilla voisi saada n. 500 - 600 euroa osinkoa vuodessa. Osingonmaksu ei kuitenkaan aina ole hyvä asia, sillä osingon maksamattomuus yleensä näkyy osakkeen kurssin nousuna. Esimerkiksi Google ei ole maksanut osinkoa ollenkaan, mutta osakkeen arvo on noussut 10 vuodessa 300 dollarista yli 1400 dollariin.

Teoriassa osakkeen omistaminen tarkoittaa, että voit ottaa kantaa omistamasi yhtiön päätöksentekoon. Käytännössä pienillä osakemäärillä ei kuitenkaan voi juurikaan vaikuttaa, ja kaikki osakkeet eivät anna äänioikeutta.

Osakkeet ostetaan yleensä pörssistä. Pörssi on paikka, johon ihmiset voivat jättää osto ja myyntitarjouksia osakkeille. Kun myyntihinta kohtaa ostohinnan, kauppa tapahtuu. Tarjousta jätättäessä tulee ilmoittaa kuinka monta osaketta on halukas ostamaan ja mihin hintaan. Esimerkiksi 100 Nokian osaketta hintaan 3,2 euroa maksaisi 320 euroa. Tähän tulisi päälle kaupankäyntikulut, ja ulkomaisia osakkeita ostettaessa valuutanvaihtokulut.

Rahastot

Rahasto muodostuu, kun ihmiset keräävät rahaa yhteen pääomaksi. Rahastonhoitaja sijoittaa tämän pääoman ennalta päätetyn suunnitelman mukaisesti, ja rahaston arvo muuttuu sijoitusten voittojen tai tappioiden perusteella. Esimerkiksi Handelsbankenin Eurooppa Indeksi rahasto sijoittaa n. 500 isoimpaan yhtiöön ympäri Eurooppaa.

Sijoittajat hyötyvät rahastoista monin tavoin. Ensinnäkin, rahastoon sijoitettaessa tapahtuu sijoituksen hajautus. Yhteen rahastoon sijoittamalla voit saada osuuden sadoista eri yrityksistä, jolloin koko pääoma ei ole yhden osakkeen varassa. Tietysti hajautuksen voi tehdä myös itse ostamalla useita eri osakkeita, mutta tällöin kertyy paljon enemmän kaupankäyntikuluja. Toinen hyvä puoli onkin juuri kulut, sillä rahastoihin sijoittaminen on yleensä halpaa. Esimerkiksi Nordnetissa rahastoja voi pääsääntöisesti ostaa ja myydä kuluitta. Vuosittainen hallinnointipalkkio niihin kuitenkin kuuluu, ja se on yleensä jotain 0,05% ja 2% väliltä. Tämän palkkion veloitus tapahtuu automaattisesti.

Rahastot mahdollistavat myös sijoittamisen vaikeasti sijoitettaviin kohteisiin. Esimerkiksi Afrikan tai Aasian osakkeita on hyvin vaikeasti saatavilla, mutta rahastoja jotka sijoittavat näihin kohteisiin löytyy kyllä. Muita rahastojen kohteita voivat olla tietyt teemat (teknologia, vihreä energia...) tai vaikkapa velat.

ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot

ETF (Exchange-Traded Fund) tarkoittaa rahastoa jota voi myydä ja ostaa pörssissä. Siinä missä tavallisen rahaston hinta päivittyy vain kerran päivässä, ETF:iä voi ostaa ja myydä samalla tavalla kuin osakkeita pörssin ollessa auki.

ETF:t ovat hyvin samanlaisia kuin rahastot, ja niitä voi ajatella suunnilleen samana asiana. ETF:istä menee kuitenkin osakkeiden tapaan kaupankäyntikulut. Vuotuiset palkkiot ovat kuitenkin usein vähän pienemmät ja valikoima on parempi.

Joukkovelkakirjalainat eli bondit

Joukkovelkakirjalainat, tai joukkolainat, ovat osakkeiden lisäksi toinen yleinen kohde rahastojen sijoituksille. Osakkeiden sijaan rahasto lainaa pääoman eteenpäin ja laina kerätään takaisin korolla. Joukkolainat ovat perinteisesti osakkeita vähäriskisempiä kohteita, mutta myös niiden tuotto-odotus on pienempi.

Joukkolainoihin sijoitus tapahtuu yleensä identtisesti muiden rahastojen kanssa, eli ostamalla rahastoa jonka sijoituskohde on lainat.

Muut sijoituskohteet

Muita yleisiä sijoituskohteita ovat esimerkiksi asuntosijoittaminen ja hyödykkeisiin (kuten öljyyn tai kultaan) sijoittaminen. Ehkä myös rahan laittamista säästötilille voidaan pitää sijoituksena, tosin ainakin viime vuosina näiden vuosituotot ovat olleet hyvin pieniä, alle prosenttisia. Riski niissä on silti hyvin pieni.

Sijoitusstrategioihin liittyviä termejä

Riski

Riski on oleellisessa osassa sijoittamista. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä. Erityisesti osakesijoittamisessa on riski menettää jopa koko sijoitettu pääoma.

Ehkä isoin mahdollinen riski saadaan sijoittamalla koko pääoma yhteen pieneen startup-yritykseen. Jos yrityksen idea ei ota tulta alleen, kaikki rahat todennäköisesti menetetään. Toisaalta myös potentiaalinen tuotto on korkein. Jos yrityksen homma lähtee kunnolla käyntiin, voi sijoitusten arvo moninkertaistua jo pienessäkin ajassa. Tämän takia riskin ja tuotto-odotuksen sanotaan kulkevan käsi kädessä: Mitä korkeampi riski, sitä korkeampi potentiaalinen tuotto.

Sijoittamaan alkaessa onkin tärkeä miettiä kuinka paljon riskiä on valmis kestämään ja valita sijoituskohteet tämän perusteella. Jos pelko sijoitusten kohtalosta häiritsee arkielämää, on riskiä todennäköisesti liikaa.

Sijoitustyylillä ja strategialla voidaan vähentää tai lisätä riskiä.

Hajautus

Hajautus on sijoitusstrategia jolla vähennetään riskiä. Hajautuksen voi tehdä monella tapaa. Tässä muutama esimerkki:

Kohteellinen hajautus tarkoittaa strategiaa, jossa pääoma jaetaan eri sijoituskohteiden välille. Hajautus voidaan tehdä sijoitustyyppien perusteella, esimerkiksi sijoittamalla sekä osakkeisiin, joukkolainoihin, ja vaikkapa asuntoihin. Osakkeisiin sijoittaessa sama periaate toimii jakamalla pääoman eri osakkeiden välille.

Sektorillinen hajautus tarkoittaa osakesijoituksessa ideaa, jossa osakkeiden ostot jaetaan eri sektorien välille. Sektoreita ovat esimerkiksi raaka-aineet, teollisuus, teknologia, rahoituspalvelut ja lääketiede. Eri sektorit pärjäävät paremmin eri markkinatilanteissa.

Maantieteellinen hajautus tarkoittaa sijoitusten jakamista eri alueille. Osakesijoituksessa tämä tarkoittaa yleensä joko eri maita tai eri maanosia.

Ajallinen hajautus on strategia, jossa pääoma sijoitetaan osissa, ajan myötä. Tällöin vältetään tapausta, jossa koko pääoma on sijoitettu hintojen ollessa kalleimmillaan. Kuukausisäästäminen on hyvä tapa hajauttaa ajallisesti.

Kuten mainittu jo aiemmin, matalampi riski tarkoittaa yleensä matalampaa tuotto-odotusta. Tämän takia liiallinen hajauttaminen ei kannata. Yleensä tarpeeksi iso hajautus saadaan aikaiseksi jo yhdellä tai kahdella rahastolla. Hajautusta suunnitellessa kannattaa muistaa ottaa huomioon kaupankäyntikulut.

Korkoa korolle -ilmiö

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sijoitettujen varojen exponentiaalista kasvua pidemmän ajan kuluessa, kun sijoitusten voitot sijoitetaan uudelleen. Tämä käy parhaiten ilmi esimerkistä. Jos sijoitetaan 1000 euroa rahastoon, joka tuottaa keskimäärin 7% vuodessa, näyttäisi sijoitusten arvo tältä:

Vuosi 0: 1000€
Vuosi 1: 1072€ (+72)
Vuosi 2: 1150€ (+78)
Vuosi 3: 1233€ (+83)

Korkoa korolle -ilmiö on voimakkaimmillaan pitkän ajan sijoituksissa. Tässä sama sijoitus kymmenien vuosien päästä:

Vuosi 10: 2010€
vuosi 20: 4039€ (+2029)
vuosi 30: 8116€ (+4077)
vuosi 40: 16311€ (+8195)
vuosi 50: 32780€ (+16469)

Esimerkin 7% vuosituotolla sijoituksen arvo siis tuplaantuu n. 10 vuodessa. 7% vuosituotto on lähellä keskimääräistä osakeindeksien tuottoa, joten se ei ole epärealistinen. Vuosien välillä on kuitenkin todellisuudessa vaihtelua: Yhtenä vuotena arvo saattaa laskea 5% ja toisena nousta 20%.

Verot

Sijoitustuotot ovat pääomatuloja, joten niistä maksetaan veroa. Veroprosentti on kiinteä 30% 30 000 euroon asti, jonka jälkeen se on 34%. Osakkeista syntyy voittoa tai tappiota osakkeen myyntihetkellä, sekä silloin kun yhtiö maksaa osinkoa.

Sijoitusten häviöt ovat pääsääntöisesti vähennyskelvollisia: Jos häviää yhdellä sijoituksella 1000 euroa ja voittaa toisella 2000, maksetaan veroa vain 1000 euron edestä. Tappioita voi vähentää enintään 5 vuotta tappion syntymisen jälkeen.

Arvo-osuustili ja osakesäästötili

Arvo-osuustili ja osakesäästötili ovat tilejä joissa voi rahan lisäksi säilyttää arvopapereita. Siinä missä arvo-osuustili sopii kaikille arvopapereille, osakesäästötilillä voi säilyttää pelkkiä yksinkertaisia osakkeita.

Osakesäästötilille tulevista voitoista ei makseta veroa ennen kuin voittoa nostetaan pois tililtä. Tämä mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön maksimoinnin erityisesti osinkoa maksavien yritysten kanssa. Toisaalta kuitenkaan ulkomaiset osingonmaksajat eivät ole kannattavia lähdevero-ongelman takia.

Voit lukea lisää osakesäästötilistä täältä.

Yhteenveto

Sijoittaminen on hyvä tapa säästää rahaa tai luoda tuottoa jo olemassa olevalle rahalle. Siinä missä uhkapelaamalla keskimäärin häviää, sijoittamalla keskimäärin voittaa. Sijoittaminen vaatii kuitenkin edes jonkinlaista strategiaa, sillä muuten osakekauppakin voi olla uhkapeliä.

Sijoittamaan oppii parhaiten samoin kuin kaikkeen muuhunkin: tekemällä. Jos et ole varma miten päästä alkuun, voit vaikka tutkia mahdollisuuksia esimerkiksi Nordnetin sivuilla. Tilin luominenkin on ilmaista, ja rahastoihin voi ottaa osaa jo 15 eurolla ilman kaupankäyntikuluja.