Tehokas Tiedonhaku

Huomautus: Tämän artikkelin tieto perustuu henkilökohtaiseen kokemukseen Internetin erittäion aktiivisesta käytöstä yli 15 vuoden ajalta.

Mitä on tehokas tiedonhaku?

Internettiä voidaan käyttää etsimään mitä tahansa tietoa. Oli kyseessä pieni arkipäiväinen kysymys tai monimutkainen tieteellinen kysymys, nopeimman ja tarkimman vastauksen saat netistä. Tämä artikkeli käsittelee tehokasta tiedonhakua Internetissä, eli kykyä etsiä tietoa tarkasti ja nopeasti.

Opetushallituksen oma sivu Edu.fi sanoo Internetin käytöstä tiedonhaussa seuraavasti:

    "Lähtökohdaksi on otettava se, että läheskään aina Internet ei ole paras saati lainkaan järkevä tapa etsiä haluttua tietoa. Monesti tieto löytyy parhaiten perinteisesti kirjaa tutkailemalla. Esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa oppilaan pitäisi etsiä tietoa hänelle itselleen täysin tuntemattomasta asiasta, kannattaa ensimmäiseksi turvautua oppi- tai tietosanakirjaan Internetin sijaan."

Tämä on huonoin mahdollinen lähtökohta, sillä kirjojen sisältämä tieto on aina Internettiin verrattuna vanhentunutta. 10 vuotta sitten, kun Internet oli vielä suhteellisen uusi, oli kirjoihin turvautuminen perusteltua. Nykyään asiat ovat kuitenkin toisin. Internetin sisällön silkka määrä tekee siitä johtavan tiedon lähteen millä tahansa alalla. Toki myös Internetissä on omat vaaransa (niistä myöhemmin), mutta ne ovat suhteellisen helppoja välttää.

Tiedonhaun tehostaminen

1. Hae englanniksi

Internetillä on noin 3,5 miljardia käyttäjää. Näistä n. 5,1 miljoonaa on suomalaisia. Eli noin 0.15% Internetin käyttäjistä on Suomalaisia. Englanninkielinen sisältö on siis melkein aina huomattavasti ajantasaisempaa ja monipuolisempaa. Jos et ole erityisen hyvä englannissa kannattaa käyttää googlen käännöspalvelua apuna. Voit kopioida osan artikkelin tekstiä, tai vaikka koko artikkelin sivun osoitteen kenttään.

Jos hakemasi asia koskee erityisesti suomea, niin kannattaa toki etsiä Suomen kielellä.

2. Hakusanojen valitseminen

Hakusanan valitseminen on tärkein ja vaikein osa tiedonetsintää. Tärkeintä on yrittää esittää ongelma sen kaikkein yksinkertaisimmassa muodossa. Hyvä esimerkki tästä on käyttää muotoa "Aihe Ongelma". Esimerkiksi "Auto öljynvaihto" tai "Kuusamo lämpötila". Voit myös esittää ongelman kysymysmuodossa. Tämä onkin monille helpompi tapa ajatella. Esimerkiksi: "Kuinka myöhään alkoholia saa myydä?". Joissain tapauksissa saatat kuitenkin saada paremmat tulokset ensimmäistä muotoa seuraten: "Alkoholi myyntiaika".

Hakusanojen keksiminen voi toisinaan olla vaikeaa. Yksi esimerkki tästä on tapaus, jolloin et muista teknisen termin nimeä. Sanotaan, että olet ostanut jotain, ja koet että kaupanteossa on tapahtunut virhe. Et millään muista Kuluttajansuojalain nimeä. Tällöin tulee ensin selvittää termin nimi. Kokeile kirjoittaa hakukoneeseen "ostaja laki". Kuluttajansuojalaki mainitaan heti ensimmäisten tulosten joukossa. Nyt voit siirtyä hakemaan vastausta itse ongelmaan. Tässä tapauksessa toinen haku voisi olla vaikkapa "kuluttajansuojalaki kotimyynti palautusoikeus". Voi myös olla, ettet vain yksinkertaisesti osaa muuttaa kysymystä sanoiksi. Voit kokeilla hakea ns. "jotain sinnepäin", mutta tämä strategia ei kovin usein toimi. Yksi tapa saada asia aukenemaan on jutella jonkun kanssa. Jo parissa minuutissa ongelma yleensä muodostuu sanoiksi. Jos ei ketään satu olemaan kuulemassa hakua tehdessä, voit kirjoittaa sähköpostiviestin mielikuvitusystävälle. Kun yrität selittää ongelmaa toiselle ihmiselle - vaikkei ihminen ole edes oikea - ongelma yleensä aukenee enemmän ja haun tekeminen helpottuu.

Joka tapauksessa, vältä monimutkaisia hakuja. Tiivistä kysymystä ja ongelmaa mahdollisimman paljon. Poista turhat sanat hausta. Jos haun pituus on 7 sanaa, eikä yksikään ole turha, niin sitten se on 7 sanaa. Melkein minkä tahansa ongelman pystyy kuitenkin tiivistämään kahteen tai kolmeen sanaan.

3. Lähteiden valitseminen

Vaikeaa, teoreettista ja erityisesti poliittista tietoa hakiessa on tärkeää osata valita oikeat lähteet. Helpoin tapa välttää huonoja lähteitä on pysyä vain luotettavilla sivuilla. Wikipedia on tämän hetken laajin neutraali tiedonlähde. Mutta myös wikipediaa luettaessa, kun luet jotain minkä faktuaalisuudesta et ole täysin varma, tarkasta artikkelin lopusta löytyvä lähde.

Vaikeissa tapauksissa, kuten poliittisissa ongelmissa, kannattaa perusteellisesti tutustua aiheeseen. Yritä selvittää kaikkien osapuolten mielipiteet ja tarkastele heidän mainitsemansa lähteet. Yritä etsiä tieteellisiä tutkimuksia aiheesta ja luo mielipiteesi vasta, kun ymmärrät kokonaiskuvan. Tämä toki vie paljon aikaa, mutta se on ainut tapa varmistaa tietosi tarkkuus.

Internetin vaarojen välttäminen

Tätä kirjoittaessa, Internet on sisältää ainakin 4.5 biljoonaa sivua. Informaation määrässä piilee Internetin vaarat: Internet on täynnä huijaussivustoja ja väärää tietoa.

Isoimpia virheitä välttääksesi:

    1. Artikkelia luettaessa, tarkasta aina päivämäärä. Tämänkin artikkelin yläpäästä löydät kirjoituksen päivämäärän. Päivämäärän tärkeys riippuu toki aiheesta, mutta esimerkiksi tietotekniikan aiheista etsittäessä jo 5-10 vuotta vanha tieto on melkein aina liian vanhaa.

    2. Punnitse lähteen luotettavuus (Ja tarkista onko lähdettä edes mainittu!). Jos lähde on satunnainen keskustelija foorumeilla, ei kannata tyytyä yhteen mielipiteeseen, ellei kyseessä oli erityisen simppeli arkipäivän kysymys. Kannattaa etsiä useita kommentteja ja luoda kokonaiskuva siitä onko jokin mielipide huomattavasti suositumpi kuin toinen.

    3.Punnitse lähteen agenda, erityisesti silloin, kun etsit poliittisesti arkaa tietoa. Esimerkiksi monilla Yhdysvaltojen isoimmista uutissivustoista on huomattavat agendat, jolloin uutisten tarkkuus kärsii huomattavasti. Tästä yksi esimerkki olisi vaikkapa Fox News, josta wikipedia sanoo seuraavasti: "Monet tarkkailijat ovat todenneet, että Fox News Channel tukee konservatiivisia poliittisia kantoja[6] ja syyllistyy puolueelliseen raportointiin." Jokainen kirjoitus on puolueellista jollain tapaa (myös tämä!), joten agenda kannattaa huomioida myös suomalaisia uutisia luettaessa.

    4. Tieteellistä tietoa haettaessa, älä tyydy foorumikommentteihin. Etsi artikkeleita jotka perustuvat virallisesti hyväksyttyihin tieteellisiin tutkimuksiin, tai alan asiantuntijoiden haastatteluihin ja kirjoitelmiin.

    5. Älä tyydy yhteen epävarmaan lähteeseen. Ota selvää, voitko löytää saman tiedon joltakin varmasti luotettavalta sivustolta. Internet on niin laaja, että voit löytää kokonaisia yhteisöjä jotka puolustavat mitä tahansa mielipidettä.

    6. Etsi omaa mielipidettä vastustavia tuloksia. Tämä perustuu edellisessä kohdassa mainittuun ongelmaan: Mille tahansa mielipiteelle löytyy kannatusta. Jos olet sitä mieltä, että pippurin syöminen on terveellistä, et todista mitään hakemalla (pelkästään) pippurin terveydellisiä hyötyjä. Etsi pippurin haittapuolia. Jos et löydä mitään konkreettista, niin hyvä niin.

Yhteenveto - Internet on rajaton

Halusitpa sitten oppia jotain, etsiä käytännön ratkaisua, löytää mielipiteitä, selvitä vaikeista ajoista, tai mitä tahansa muuta mitä mieleen tulee: Internetistä löytyy aina vastaus. Joskus vastauksen löytäminen voi olla vaikeaa, mutta vastaus on aina olemassa.

Muista myös, että Internet ei ole pelkkä informaation valtameri. Se on täynnä ihmisiä. Jos et hakukonein löytänyt vastausta ongelmaan, niin mikään ei estä kysymästä apua foorumeilta. Vaikeissakin tapauksissa joku osaa aina osoittaa oikean suunnan. Tai jos ei osannut, niin kysyit luultavasti väärältä foorumilta.

Universumi laajenee koko ajan, ja niin laajenee myös Internet. Internet sisältää jo nyt niin paljon tietoa, että on käytännössä mahdoton keksiä aihetta, mistä ei löydy keskustelua. Tällä hetkellä vaikeus piilee oikeiden hakusanojen löytämisessä ja tiedon suodattamisessa.

Artikkelin toinen osio keskittyy tarkemmin Googlen ja muiden hakukoneiden käyttöön. Voit lukea sen täältä.