Löydä Halvin Liittymä
Suomessa on tarjolla monia erilaisia puhelinliittymiä. Toisissa liittymissä puhelut ja tekstiviestit kuuluvat liittymän hintaan. Useimpiin liittymiin kuuluu nykyään joko datarajoitettu netti tai käytön mukaan maksullinen netti, tosin myös liittymiä kokonaan ilman nettiä on saatavilla. Operaattorien kuuluvuuskartoissa sekä nettien nopeuksissa on myös huomattavia eroja, joten on hyvä tietää mihin verkkoon minkäkin operaattorin liittymät kuuluvat. Täten voit välttää operaattoreita, joiden tiedät toimivan huonosti alueellasi.
Selvitämme tässä artikkelissa miten löydät halvimman puhelinliittymän eri käyttötarpeisiin.
Liittymien Vertailu Lista
Alapuolen liittymävertailu sisältää kaikki liittymät DNA:lta, Telialta ja Moi Mobiililta, ja se on aina ajan tasalla. Tämän listan avulla pystyt helposti vertailla edellä mainittujen operaattorien liittymiä keskenään. Jos et puhu paljon, kannattaa etsiä liittymä jossa on pieni kuukausimaksu. Jos taas puhut paljon, niin kannattaa etsiä liittymä jossa puheluiden hinnat ovat pienet, tai ne kuuluvat kokonaan kuukausimaksuun.
EU-roaming ominaisuus tarkoittaa, että pystyt käyttämään liittymää EU alueella kotimaan hinnoilla. Liittymään sisältyy puhelut, tekstiviestit ja netin käyttö. EU-roaming on tarkoitettu satunnaiseen matkusteluun, eikä pysyvään ulkomailla oleskeluun. Jos liittymäkohtainen "kohtuullinen" käyttö ylittyy, voi ylimääräinen liittymän käyttö ulkomailla maksaa enemmän. EU-roamingista voit lukea lisää EU:n sivuilla.
Suomen Teleoperaattorit
Elisa Saunalahti
Elisa perustettiin jo vuonna 1882 Helsingin Puhelinyhdistys nimellä. Nykyään Elisa on liikevaihdoltaan ja henkilökunnaltaan isoin Suomessa toimiva puhelinoperaattori. Saunalahti oli aiemmin oma yrityksensä, kunnes vuoden 2011 lopussa se sulautettiin Elisaan ja on nykyään brändi puhelinliittymille.
Elisan tarjoaa erihintaisia liittymiä joko hinnoitetuilla puheluilla tai kiinteällä kuukausimaksulla. Elisan halvin vaihtoehto on pelkkä puhelinliittymä ilman nettiä. Kaikissa liittymissä joissa netti on, ei datan määrää ole rajoitettu. Elisan kuuluvuuskartan löydät täältä.
Elisa tarjoaa myös latausliittymiä, eli liittymiä joihin maksetaan puhetta ja viestejä etukäteen. Halvimmassa latausliittymässä ei ole kuukausimaksua ollenkaan, ja puhelut ja viestit ovat saman hintaisia, kuin muissa liittymissä. Jos puhut ja tekstaat hyvin vähän, voit pärjätä 5 euron minimisaldolla useitakin kuukausia. Maksettu saldo pysyy voimassa kaksi vuotta.
Telia
Telia Finland on kansainvälisen Telia Company konserniin kuuluva Suomessa toimiva yhtiö. Yhtiö on vaihtanut nimeään moneen kertaan. Alun perin Telia tunnettiin Sonerana, jonka jälkeen se alkoi yhteistyöhön ruotsalaisen Telian kanssa, ja nimi muutettiin TeliaSoneraksi. Vuodesta 2004 Soneran tytäryhtiö Tele Finland tarjosi halpoja puhelinliittymiä, kunnes 2017 fuusiossa, jolloin TeliaSoneran nimi muuttui Teliaksi, myös Tele Finland yhtyi Teliaan.
Kaikkiin Telian liittymiin kuuluu nettiyhteys jota voi käyttää EU/ETA alueella. Telian kuuluvuuskartan löydät täältä.
DNA
DNA on, Elisan ja Telian jälkeen, suomen kolmanneksi suurin puhelinoperaattori. Se muodostui vuonna 2001 kun Finnet Oy ja kuusi muuta puhelinoperaattoria yhdistyivät.
DNA:n kaikkiin liittymiin kuuluu rajaton netti kotimaassa, joita on tarjolla monilla eri nopeuksilla. Myös liittymiä joita voi käyttää rajoitetusti EU-alueella on tarjolla. DNA:n kuuluvuuskartan löydät täältä.
Moi Mobiili
Moi Mobiili on uusi matkapuhelinoperaattori, joka aloitti toimintansa kesällä 2016. Moi Mobiili käyttää DNA:n 4G ja 5G verkkoja.
Moi mobiilin erikoisuus on, että yhteen tiliin voidaan liittää niin monta laitetta kuin halutaan. Tällöin ne jakavat datarajoituksen, mutta lasku tulee vain yhden liittymän mukaan. Moi mobiili on saanut suosiota erityisesti halpojen nettiliittymiensä ansiosta. Liittymää voi käyttää myös EU-alueella kotimaan hinnoin.
Globetel
Globetel on vuonna 1997 perustettu pieni puhelinoperaattori. Globetel käyttää Telian verkkoa.
Globetelin liittymien netti on saatavilla joko maksulla käytön mukaan, tai rajattomasti kiinteällä kuukausimaksulla. Käytön mukainen maksu on tosin hyvin kallis (59 euroa per giga), joten sitä ei kannata paljoa käyttää. Rajattoman netin kuukausihinta on 7,9 euroa.
Liittymien Eri Internet Ominaisuudet
Datan Määrä
Kuinka paljon dataa sitten tarvitaan? Esimerkiksi Moi Mobiilin liittymissä on 6 gigaa dataa tarjolla, mutta mihin 6 gigaa riittää? 6 gigaa on 6000 megaa, eli keskimäärin jokaista kuun päivää kohden dataa olisi tarjolla 200 megaa. Kannattaa muistaa, että jos kotona on jo nettiliittymä, niin puhelin kannattaa yhdistää sen wifiin. Netin käyttö kotona ei siis aina kuluta datan määrää.
Uutisartikkelit ja sähköposti eivät vie juuri ollenkaan dataa, korkeintaan muutaman megan per sivu. Keskiverto artikkeli on jotain 0,5 ja 2 megan väliltä. Sähköposteja ilman liitteitä saa lähettää useita ennen kuin edes 1 mega tulee täyteen. Jos netin käyttö koostuu lähinnä näistä toimista, niin niillä täytyy olla todella aktiivinen käyttäjä, että edes 1 giga tulee täyteen kuussa.
Sosiaaliset mediasivut kuten Facebook ja Twitter voivat käyttää joko vain vähän, tai hyvinkin paljon dataa. Sivut itsessään eivät kuluta dataa paljoakaan, mutta automaattisesti lataavat videot ja kuvat taas vievät. Erityisesti videoiden automaattinen lataaminen kannattaa estää puhelimen asetuksista. Tunnin aktiivinen käyttö Facebookissa voi viedä suunnilleen 80 megaa ilman videoita. Videoilla määrä kuitenkin hyppää helposti yli 150 megan, jolloin päivittäin Facebookkia voisi käyttää noin 1,33 tuntia päivässä.
Videot ovatkin isoin syöppö datalle, kuten myös musiikki. Tunti Youtubessa vie jotain 150-700 megan väliltä 240p-480p laaduilla. Korkeammat laadut vievät dataa kuitenkin vielä huomattavasti enemmän. Instagram kuluttaa noin 400 megaa tunnissa ja Yle Areena 600 megaa. Musiikki vie maksimissaan noin 150 megaa tunnissa, mutta musiikkia saattaa tulla kuunneltua mobiililaitteilla paljonkin. Viikossa musiikkia voisi 6 gigan liittymällä kuunnella noin 15 tuntia, jos liittymää ei käyttäisi mihinkään muuhun tarpeeseen. Eli jos videot, Instagram tai musiikki ovat aktiivisessa käytössä, niin 6 gigan kuukausiraja tuskin riittää.
Datan rajan ylittyminen ei kuitenkaan välttämättä ole maailman loppu. Kun kerran käytimme Moi Mobiilin 6 gigan rajaa esimerkkinä, niin mainittakoon, että ylitetty data maksaa vain 1,5 euroa per (alkava) giga. Toisissa liittymissä määrä saattaa kuitenkin olla hyvinkin korkea, joten kannattaa lukea liittymän hinnasto tarkkaan.
Internetin Nopeus
Internetin nopeuteen vaikuttaa monta tekijää. Suomessa on kolme eri langatonta verkkoa: Elisan, Telian ja DNA:n verkot. Kaikki kolme ovat keskimäärin suunnilleen yhtä kattavia ja nopeita, mutta aluekohtaiset erot voivat olla hyvinkin isoja. Isoissa etelän kaupungeissa erot ovat kuitenkin yleensä aika pieniä. Ainut tapa selvittää henkilökohtainen paras liittymä on testata niitä. Esimerkiksi tältä sivulta voi testata nettisi nopeuden. Testi kannattaa tehdä muutamaan kertaa.
Muita nopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. käyttäjien määrä, etäisyys tukiasemaan, sää, ja tietysti käytetty tekniikka.
3G, 4G ja 5G
Aiempien generaatioiden (esim. 3G) verkoissa on parempi kantavuus, kun taas myöhempien generaatioiden (esim. 5G) verkoissa on korkeammat maksiminopeudet, isompi kapasiteetti ja pienempi vasteaika, eli viive. 3G:n teoreettinen maksiminopeus on 35 Mb/s, 4G:n 100 Mb/s ja 5G:n 1000 Mb/s. Käytännössä laitteet kuitenkin toimivat vain harvoin lähellä maksiminopeuksia, sillä niiden saavuttaminen edellyttäisi optimaalisia olosuhteita joissa muita käyttäjiä on vähän tai ei ollenkaan.
Vaikka 3G:ssa onkin parempi kantavuus kuin myöhemmissä generaatioissa, niin 3G liittymät eivät kuitenkaan koskaan ole parempia kuin esimerkiksi 5G liittymät, koska myöhempien generaatioiden liittymillä voi aina käyttää myös aiempien generaatioiden verkkoja. Ainut huono puoli moderneissa 5G liittymissä onkin siis hinta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki laitteet eivät pysty hyödyntämään 5G verkkoa.
4G:n nopeus riittää yleensä useimpiin käyttötarpeisiin. Ongelmia voi kuitenkin esiintyä esimerkiksi korkealaatuisten videoiden suoratoistossa etenkin ruuhka-aikaan. 5G:n parhaat puolet ovatkin juuri korkealaatuisen videon suoratoisto, mutta sen lisäksi myös isojen tiedostojen lataaminen ja lähettäminen. Myös alhaisempi vasteaika saattaa olla hyödyllinen esimerkiksi kilpailuhenkisiä pelejä pelatessa.
Elisan, DNA:n ja Telian verkkoihin kuuluu nykyään 5G tukiasemia. Kannattaa kuitenkin tarkastaa oman alueesi toimivuus kuuluvuuskartoista. Elisan kuuluvuuskartan löydät täältä, Telian täältä, ja DNA:n täältä.
Yhteenveto - Paras Puhelinliittymä
Parhaan puhelinliittymän löydät miettimällä ensin mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Erityisesti internetin nopeuteen ja datan määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Tämän jälkeen voit käydä läpi eri liittymät ja katsoa, mikä operaattori tarjoaa ominaisuudet halvimpaan hintaan. Jos et soita monia puheluita, kannattaa etsiä liittymä jossa on pieni kuukausimaksu. Suomessa on vain muutama operaattori, joten kaikkien tarjousten läpi käyminen ei vie kovinkaan paljoa aikaa.
Löydät linkit operaattoreiden sivuille ylempänä artikkelia.