Paras Näppäimistö 2024

kuva

Osto-Opas: Paras Näppäimistö

Näppäimistöjä on monenlaisia ja -muotoisia. Tässä artikkelissa käsitellään minkälaisia näppäimistöjä on saatavilla, minkälainen kannattaa ostaa mihinkin tarpeeseen, ja mistä niitä saa ostettua halvimmalla.

Halvimmat näppäimistöt löytyvät hintavertailusivustoilta. Nämä sivut keräävät tuotteiden kaikki mahdolliset mallit ja niitä myyvät kaupat. Suosittelemme erityisesti Hintaopas.fi:n näppäimistöosiosta sen monien hakuvalintojen takia. Voit toki myös käyttää muuta samankaltaista sivua. Lisää niitä löydät googlaamalla "hintavertailu".

Näin löydät hyvän näppäimistön

Yllä mainitun Hintaopas sivun vasemmassa reunassa pystyt tarkentamaan hakua suodattimen avulla. Tämän ominaisuuden avulla pystymme rajaamaan hakua kätevästi käyttötarpeiden mukaan.

kuva

1. Liitäntä - Langallinen ja Langaton Näppäimistö

Hintaoppaan suodattimen alkupäässä, hinnan ja valmistajan jälkeen, voit valita etsitkö langatonta vai langallista näppäimistöä.

Langalliset näppäimistöt ovat hyvä valinta jos johdot eivät haittaa liikaa. Näiden näppäimistöjen kanssa ei tarvitse huolehtia pattereista, näppäinten painallusten rekisteröinnistä tai viiveestä. Juurikin viiveen takia langalliset näppäimistöt ovat yleensä ehdoton valinta pelikäyttöön, ja yleensä halpakin langallinen näppäimistö on tarpeeksi hyvä peleille. Mekaanisia näppäimistöjä on myös paljon enemmän tarjolla langallisina. Puhumme mekaanisista näppäimistöistä enemmän osassa 5.

Langattomat näppäimistöt ovat käteviä, koska niitä on helppo liikuttaa ympäriinsä. Nykyajan langattomissa on hyvin harvoin viivettä tai epätarkkuutta jonka pystyy huomaamaan normaalissa käytössä. Huonoja puolia on mm. pattereiden vaihto ja yleensä lievästi korkeampi hinta.

Langattomissa näppäimistöissä kannattaa huomioida, että niitä tulee kahdella eri yhteysteknologialla: RF:llä ja Bluetoothilla. Bluetooth näppäimistö voidaan yhdistää suoraan tietokoneeseen, jos tietokoneesi tukee Bluetooth yhteyttä. RF tuotteiden mukana tulee USB-laite johon näppäimistö yhdistetään. Bluetooth tuki on yleinen läppäreissä, mutta harvinainen pöytäkoneissa.

kuva

Langattoman näppäimistön yhteystekniikan löydät laitteen tuotedoista ensin klikkaamalla tuotetta, ja sen jälkeen kelaamalla sivua alas.

kuva

2. Näppäimistöasettelu

Näppäimistöasettelulla tarkoitetaan näppäimistön pieniä eroja joita eri alueiden välisillä näppäimistöillä on. Sekä pohjoismaiset, että suomalais-ruotsalaiset näppäimistöt ovat turvallisia valintoja suomalaisille. Niissä näppäimet ovat täsmälleen samoilla paikoilla, tosin pohjoismaisissa näppäimistöissä "ä" ja "ö" on usein kirjattu norjalaisin "Æ" ja "Ø" merkein. Jos epäilet tämän häiritsevän, kannattaa valita pelkkiä suomalais-ruotsalaisia malleja.

Muissa näppäimistöissä saattaa ilmetä isompia eroja. Esimerkiksi englantilaisissa näppäimistöissä vasen shift on leveä, jolloin ">" näppäin puuttuu kokonaan. Myös enter on joskus leveä, jolloin sen vasemmalla puolella oleva tähti saattaa puuttua. Jos et ole varma onko jossain mallissa oikeanlainen näppäimistöasettelu, kannattaa googlata näppäimistön tarkka nimi ja katsoa kuvahausta kuvia.

kuva

3. Alusta - PC, Mac ja tabletti näppäimistöt

Alusta tarkoittaa laitteita joiden kanssa näppäimistö on suunniteltu toimimaan. Monet näppäimistöt on luokiteltu toimimaan useamman kuin yhden alustan kanssa. Jos klikkaat Hintaoppaan suodattimen silmän kuvaa (oikea yläreuna vasemmanpuoleisessa kuvassa) voit nähdä kaikki alustat joiden kanssa näppäimistö on suunniteltu toimimaan tuotteiden listassa.

Periaatteessa näppäimistö toimii yleensä minkä tahansa laitteen kanssa (kunhan liitäntä on yhteensopiva), mutta kannattaa silti valita ensisijainen käyttökohde. Mac- ja tablettinäppäimistöt ovat tuskin parhaita vaihtoehtoja PC:n kanssa. PC:n kanssa toimivat näppäimistöt toimivat myös konsolien kanssa, kunhan niissä on oikea (USB) liitäntä.

Tabletti näppäimistöä hakiessa kannattaa etsiä pelkästään näppäimistöjä joille on ilmoitettu vain yksi alusta, eli tabletit. Ne ovat pienempiä näppäimistöjä joihin tabletin saa vinosti kiinni, jolloin tabletista tulee suunnilleen läppärin näköinen.

kuva

4. Muotoilu - Normaalit, kompaktit ja ergonomiset näppäimistöt

Näppäimistöjä on monenmuotoisia. Yleisimpiä ovat perinteiset eli Standardi näppäimistöt. Nämä näppäimistöt ovat tasaisia, ja niihin sisältyy kaikki perinteiset näppäimet, mukaan lukien numpad numerot oikeassa laidassa.

Kompakti Näppäimistö

Kompaktit näppäimistöt ovat normaalia kapeampia. Niistä usein puuttuu oikean laidan numpad, tosin joissain malleissa sen saa vedettyä ulos oikeasta laidasta. Myös muita näppäimiä on joskus karsittu pois. Kompaktien näppäimistöjen näppäimet ovat usein littania, niin kuin läppäreissä.

Kompaktit näppäimistöt ovat hyviä jos tarvitset lisää tilaa työpöydälle. Ne on myös helpompia ottaa mukaan. Myös esimerkiksi pyörätuoliin kompakti näppäimistö mahtuu paremmin.

kuva

Ergonominen Näppäimistö

Ergonomiset näppäimistöt on suunniteltu kipeytyville ranteille. Näppäimistön muoto on usein aaltoileva. Vasemman ja oikean käden näppäimet on usein suunnattu hieman eri suuntiin. Tämän muotoinen näppäimistö voi olla hyvin outo, joten siihen tottuminen vie oman aikansa. Esimerkiksi oikean puolen näppäinten painaminen vasemmalla kädellä voi olla hankalaa.

Ergonomisia näppäimistöjä on myös malleina joissa vasen ja oikea puoli ovat kokonaan irti toisistaan. Näitä näppäimistöjä sanotaan "split" eli jaetuiksi näppäimistöiksi.

kuva

Rullattava Näppäimistö

Myös rullattavia näppäimistöjä on nykyään saatavilla. Ne voi siis kirjaimellisesti laittaa rullalle. Rullattavat näppäimistöt voivat olla käteviä matkalla, mutta niiden kirjoitustuntuma ja tarkkuus ovat erittäin huonoja normaaleihin näppäimistöihin verrattuna. Ei siis kannata ostaa rullattavaa näppäimistöä, ellei se tule johonkin erityiseen tarpeeseen.

kuva

5. Näppäimistötekniikka - Mekaaninen Näppäimistö

Mekaanisissa näppäimistöissä näppäinten painallus on toteutettu eri tavalla. Näppäimen alla on kumisen tapin sijaan jousitettu mekaaninen kytkin. Tämä tuottaa hyvin erilaisen tuntuman näppäintä painaessa.

Mekaanisen näppäimistön hyvät puolet: Mekaanisten näppäimistöjen tärkein ominaisuus on kirjoitustuntuma. Yleinen mielipide on, että mekaaniset näppäimistöt ovat parempia kirjoittaa kuin ei-mekaaniset. Mekaaniset näppäimistöt ovat myös kestävämpiä, ja niillä pystyy myös painamaan monia näppäimiä samaan aikaan.

Mekaanisen näppäimistön huonot puolet: Mekaaniset näppäimistöt ovat huomattavasti kalliimpia ja painavampia. Näppäinten painallus pitää monissa malleissa kovan äänen.

Mekaanisten näppäinten kytkimiä on tehty monilla eri tavoilla ja niissä on kaikissa hieman eri tuntuma. Voit lukea lisää kytkimistä suomeksi täältä ja vielä tarkemmin englanniksi täältä. Englanninkielinen artikkeli on paremmin ajan tasalla.

Mekaanisia näppäimistöjä voi kannattaa käydä kokeilemassa ennen ostoa. Vaikka ne ovatkin yleisesti laadukkaampia, eivät kaikki niistä silti pidä. Elektroniikkakaupoissa on usein näytillä eri malleja.

Muita näppäimistöjen ominaisuuksia

USB ja PS/2 liitäntä

Langallisia näppäimistöjä valmistetaan edelleen kahdella eri liitännällä: Vanhalla PS/2- ja uudemmalla USB-liitännällä. PS/2 portti on pyöreä, violetti liitin koneen takana. Läppäreissä ei tätä liitäntää melkein koskaan ole. Jos liitäntää ei omassa laitteessa ole, ja etsit langallista näppäimistöä, muista valita USB-liitäntä.

Toiminnot

Suodattimen Toiminnot osiossa on muutamia ominaisuuksia joita jotkut saattavat kaivata. Tässä selitys jokaisesta toiminnosta joka ei välttämättä ole itsestään selvä.

Multimedianäppäimet

Multimedianäppäimillä tarkoitetaan näppäimistön ylälaidassa olevia näppäimiä joilla ohjataan esimerkiksi musiikkia ja elokuvia. Näppäimiä ovat mm. Play, stop, eteenpäin ja taaksepäin kelaus, sekä äänenvoimakkuuden säätö.

N-key rollover

N-key rollover tarkoittaa, että näppäimistöllä pystytään painamaan niin montaa näppäintä samaan aikaan kuin halutaan. Halvemmissa näppäimistöissä esimerkiksi kolmen vierekkäisen näppäimen painaminen samaan aikaan ei usein toimi. Tämä ominaisuus on tärkeä erityisesti pelinäppäimistöille sekä tietynlaiseen työskentelyyn.

Makronäppäimet

Makronäppäimillä tarkoitetaan ohjelmoitavia lisänäppäimiä. Nämä ovat yleisiä etenkin pelinäppäimistöissä. Nämä näppäimet on usein sijoitettu näppäimistön vasempaan laitaan ja niitä voi säätää omiin käyttötarkoituksiin. Näppäimiä voi käyttää esimerkiksi ohjelmien tai pelien lisäkomentoihin, tai niihin voi tallentaa ennalta kirjoitettuja tekstejä.

Vierityspyörä

Vierityspyörä toimii täysin samalla tavalla kuin hiiren pyörä. Sen avulla voi siis selata sivuja ylös ja alas käyttämättä hiirtä.

Näppäimistövertailun Viimeistely

Käytyäsi läpi näppäimistön tärkeimmät ominaisuudet, kannattaa tulokset laittaa järjestykseen hinnan mukaan. Toki saattaa varmuuden vuoksi kannattaa käydä läpi myös muut Hintaoppaan suodattimen kohdat.

Tämän jälkeen voit katsoa tuloksia. Klikkaamalla näppäimistöä näet missä kaupoissa sitä myydään ja millä hinnalla. Klikkaamalla kauppaa pääset kaupan sivuille, josta yleensä pystyt selvittämään missä myymälöissä tuotetta mahdollisesti on saatavilla, vai täytyykö se tilata.

Yhteenveto - Hyvä Tietokoneen Näppäimistö

Näppäimistöä ostaessa kannattaa siis erityisesti ottaa huomioon sen liitäntä, alusta jolle näppäimistö tulee, muotoilu, näppäimistön mekaniikka, sekä muut mahdolliset lisäominaisuudet. Näillä tiedoilla voit myös paremmin etsiä paikallisesta kaupasta näppäimistöä. Kauppojen valikoimat ovat tosin yleensä aika heikot. Sen takia suosittelemme etsimään tuotteita Hintaoppaan (tai muun hintavertailusivuston) kautta.

Tässä vielä uudestaan linkki Hintaoppaan Näppäimistöosioon: